Volledig scherm
Macrofoto van de eikenprocessierups. Brandhaartjes goed te zien. Locatie: Sallandse Heuvelrug. © Marit van Ekelenburg

Duizenden meldingen over de eikenprocessierups, waar heb jij hem gespot?

OproepDe eikenprocessierups is een ware plaag aan het worden. De kriebelige beestjes hebben al veel eikenbomen veroverd, verspreid over heel Brabant en in het midden en oosten van Nederland. Je kunt anderen in je buurt helpen, door een nest rupsen op onze kaart te melden. 

De meeste meldingen zijn gedaan in en rondom de grote steden, maar als je verder inzoomt op de kaart blijkt dat ook die plekken goed verspreid zijn. Vooral bosrijke gebieden en parken hebben onder de harige rups te lijden. 

Naast de grote steden zijn er ook opvallend veel meldingen gedaan rondom Someren-Asten, Bergen op Zoom en Oosterhout. 

De bestrijding van de rupsen gaat niet overal even makkelijk. Bij de Tilburgseweg in Eindhoven is zelfs een gezin hun huis uit gevlucht, omdat de rupsen in de straat én in en rondom het huis zitten. Met biologisch gif spuiten is daar niet mogelijk om de wet Natuurbescherming van kracht is. Bovendien doodt het gif álle rupsen, niet alleen de processierupsen. 

Op andere plekken zijn sportvelden gesloten en kunnen school -en sportkampen niet doorgaan omdat die locaties ook door de jeukrups worden geteisterd. 

Een gerichte oplossing is er nog niet. Er wordt nagedacht over het plaatsen van andere bomen, maar voordat dat gebeurd is, zal de de eikenprocessierups nog veel gespot worden. 

Op onderstaande kaart kun je een locatie melden. Alle reacties worden hierin verzameld.

Hoe werkt het?

- Vul linksboven in het balkje de locatie waar u de eikenprocessierups heeft gezien. Je kunt de exacte locatie ook op de kaart opzoeken. In- en uitzoomen werkt via de knoppen plus en min.

- Klik rechtsboven op de knop ‘+ Voeg punt toe’ en klik op de juiste locatie.

- Vul de vragen in en stuur als je dat hebt een foto mee. Deze kun je bij een van de vragen eenvoudig uploaden in de kaart.

- Is je locatie al gemeld? Dan kun je daarop stemmen.