Volledig scherm
De politie hield de Roosendaalse verdachte vorige maand thuis aan. © Peter van Trijen/pix4profs

EBN-beveiliger ontkent dat hij kluisjesrovers Oudenbosch heeft binnengelaten

BREDA/OUDENBOSCH - EBN-beveiliger Agron K.  (45) uit Roosendaal ontkent elke betrokkenheid bij de kluisroof bij Rabobank in Oudenbosch. Volgens de opgepakte medewerker hebben hij en zijn eveneens verdachte collega Johan van W. (43) uit Etten-Leur de onbekende rovers niet het filiaal binnen gesmokkeld, zoals het Openbaar Ministerie denkt.

,,Hij heeft die vrijdagavond alleen zijn normale, standaardwerkzaamheden uitgevoerd. Ze hebben eerst geholpen bij het sluiten van de bank. Toen er later een alarmmelding kwam, hebben ze poolshoogte genomen. Mijn cliënt is zelf rond het bankgebouw gelopen. Hij zag geen schade of sporen van braak en is  daarom niet de bank ingegaan. Dat is geheel volgens procedure. Hij ging ervan dat het weer vals alarm was, wat gebruikelijk was.'', legt advocaat Ziya Yeral uit.

Later in het weekeinde is volgens de raadsman het alarm van de beroofde Rabobank nog minsten twee keer af gegaan en hebben zijn cliënt en collega daar op dezelfde manier op gereageerd: ,,Volgens het boekje. Ook toen was er niets verdachts te zien.''

Vals alarm

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de twee beveiligers de daadwerkelijke kluisjesrover  het bankgebouw na sluitingstijd hebben binnengelaten. Zondag zouden ze de daders er weer uit hebben gelaten. Zij beschikten over sleutels en/of en codes om binnen te komen. Beide keren zouden de beveiligers mogelijk een vals alarm hebben gecreëerd om hun aanwezigheid bij de bank te verklaren. Mede om hier digitaal bewijs voor te vinden heeft de recherche enkele weken geleden een server van EBN in beslag genomen.

Ingevallen

Advocaat Yeral zegt dat het OM ernaast zit. Volgens hem ging het alarm wel vaker af bij Rabobank in Oudenbosch, en bleek er steeds niets aan de hand te zijn. ,,Mijn cliënt is in het weekeinde niet binnen geweest. Hij is daar blij om, want hij had die inbrekers niet tegen willen komen.''

Volgens de raadsman was zijn cliënt op de bewuste vrijdagavond ingevallen voor een zieke collega; ,,Hij deed toevallig dienst. Dan kan er toch geen sprake zijn van een vooropgezet plan, zoals politie en justitie beweren?''

Zwijgrecht

 De Roosendaalse beveiliger heeft bij de politie als getuige een verklaring afgelegd over zijn bezigheden in het bewuste weekeinde. ,,Toen hij is aangehouden heb ik gezegd dat hij beter gebruik kan maken van zijn zwijgrecht. Er staat zoveel druk op deze zaak dat het OM hem niet wil geloven'', zegt Yeral.

De twee verdachten staan woensdag voor de raadkamer in Breda. Die moet beslissen of ze nog langer vast blijven zitten. Het OM verdenkt het tweetal formeel van diefstal 'door braak of een valse sleutel'. De politie zoekt nog naar de vermoedelijk twee rovers die de kluisjes hebben geplunderd. Ze namen vooral cash geld mee, mogelijk enkele miljoenen euro's.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement