Volledig scherm
File op de A27. Foto ter illustratie. © ANP

'Economie trekt aan, filedruk A27 neemt toe'

OOSTERHOUT / BREDA - Werkgeversorganisatie BZW wil druk houden op verbreding van A27 bij Oosterhout en Breda. Zeker in het belang van de ondernemers.

Vergeet de A27 tussen Oosterhout en Breda niet. Dat is de boodschap van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) richting provincie en omliggende gemeenten van de snelweg. In een nieuwsbrief van de gemeente Oosterhout vraagt de BZW de regio om druk te houden op de lobby voor verbreding van de A27.

,,Meer volume dan enkel Oosterhout is vereist. Ook Breda moet aan boord stappen en zich hier onomwonden voor uitspreken. En misschien moeten we eens meer lef tonen. Simpelweg aankloppen bij de minister met de vraag om een financiële ondersteuning voor de ontwikkeling van West-Brabant", verklaart de BZW.

Verbreden

Bekend is dat Rijkswaterstaat de A27 van Houten tot Hooipolder gaat verbreden. Alleen blijft het deel van Hooipolder naar Sint Annabosch tweebaans. ,,We zien dat de economie aantrekt en de filedruk toeneemt. Daarom vragen we aandacht voor de kleine ruit rond Breda", zegt BZW-woordvoerder Jan van Mourik. ,,Een toename van verkeer op de A27 leidt tot meer sluipverkeer. We willen het budget voor infrastructuur terug hebben op het niveau van een aantal jaar geleden. Een economische groei van 1 procent betekent 1,5 procent meer verkeer. We beseffen dat Brabant nogal een wensenlijstje heeft en dat besluiten over rijkswegen een lange periode nodig hebben. Soms wel tien jaar. Daarom leggen we alvast deze ambitie weg."

Volgens de gemeente Oosterhout wordt dit deel van de A27 bij elk overleg met Rijkswaterstaat of het ministerie ter sprake gebracht. ,,Gezien het feit dat Oosterhout deel uitmaakt van een logistieke hot-spot, blijft het teleurstellend dat - ondanks de extra inspanningen bij Hooipolder - dit laatste stuk van de A27 wordt vergeten."

De gemeente Breda is voorstander van een 'innovatieve ov-verbinding' langs de A27. Woordvoerster Manoek Maas: ,,De bruggen van de A27 worden aangepakt, heeft het ministerie bekendgemaakt. In dat kader vragen we of een ov-verbinding hierin wordt meegenomen. En de Hooipolder en de verbreding van de A27 tussen Breda en Oosterhout." Dit laatste staat volgens Maas 'hoog op de agenda'.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen vraagt de BZW ook aandacht voor infrastructuur. ,,Een goede bereikbaarheid blijft van belang voor ondernemers."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement