Volledig scherm

Een stadion vol kandidaten: hoeveel valt er op 21 maart te kiezen? In Den Bosch wel erg veel

Bijna 54.000 mensen hebben zich kandidaat gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Voor elke beschikbare plek in de gemeenteraad zijn er gemiddeld iets minder dan zeven gegadigden. Koploper in de regio is Den Bosch, waar voor elke raadszetel bijna 14 mensen op de lijst staan. Hekkensluiters zijn Maasdriel en Reusel- De Mierden met 3,8 gegadigden per zetel

Dat blijkt uit een analyse van alle kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen door LocalFocus.

Vaak is de keuze groter in grote steden: van de tien gemeenten met de meeste kiesgerechtigden zit alleen Almere met krap zes kandidaten per zetel onder het landelijk gemiddelde. Den Bosch heeft bijna veertien kandidaten per zetel, Amsterdam dertien en Rotterdam twaalf.  Ook Uden scoort relatief hoog met 11,6 gegadigden voor een zetel.

poll

Democratie is gebaat bij zoveel mogelijk partijen die in gemeenteraad willen

  • Oneens (79%)
  • Eens (21%)
1125 stemmen

Meer kandidaten dan zetels

Iets meer dan een kwart van de 2.789 partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben meer kandidaten dan dat er in hun hele gemeente überhaupt zetels te verdelen zijn.
 Zelfs wanneer die partijen dus in het geheel de gemeenteraad in zouden nemen, hebben ze een – soms fors – overschot aan kandidaten. Ruim zestig partijen hebben zelfs minimaal twee keer zoveel kandidaten als dat er zetels in hun gemeente zijn. 

 Koploper in de regio van het Brabants Dagblad is ook hier weer Den Bosch, daar staan in totaal maar liefst 532 mensen op een lijst voor in totaal  39 raadszetels. De spoeling wordt daar dun: voor een plaatsje in de gemeenteraad van de Brabantse hoofdstad staan maar liefst 17 partijen op de lijst. Andere uitersten zijn Boekel, Haaren, Hilvarenbeek en Reusel- De Mierden met maar vier partijen.  Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis duiken daar op Brabantse schaal nog onder met elke drie partijen die in de raad willen. 

>> Bekijk de interactieve kaart hieronder: door op een gemeente te klikken is het aantal kandidaten per raadszetel te zien. Door op het driehoekje achter 'Aantal kandidaten per zetel' te klikken is per gemeente het aantal partijen en het aantal kandidaten te zien.

De grijze vlekken op de kaart waar op 21 maart géén gemeenteraadsverkiezingen plaatshebben zijn onder meer de nieuwe gemeente Meierijstad die in 2017 al een raad heeft gekozen en de huidige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem die op 1 januari 2019 worden samengevoegd tot de gemeente Altena. De bovenste grijze plek is de Gelderse gemeente Neerijnen die op dezelfde datum samengaat met Geldermalsen en Lingewaal.

Een grotere versie van de kaart?

Welke partij kies jij? Vul de kieswijzer in.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement