Volledig scherm
© Thinkstock

Eén varkenshouderij op de korrel in fraudeonderzoek

DEN BOSCH - Bij het onderzoek naar subsidiefraude, waarvoor maandag op verschillende plekken in Oost-Brabant invallen werden gedaan, is één varkenshouderij betrokken. Daarnaast zijn een accountant en een advieskantoor doelwit van het onderzoek. 

Dat zegt een woordvoerder van de NVWA. Hij bevestigt dat de drie bedrijven samen betrokken zijn bij één zaak.

In totaal werden maandag vier woningen en drie bedrijfslocaties doorzocht voor mogelijke fraude met provinciegeld. Rechercheurs van de NVWA namen onder meer de administratie in beslag. Daarnaast werd beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed. Er zijn zes verdachten die vermoedelijk voor zo’n miljoen euro gefraudeerd hebben. Waar de bedrijven precies zitten wil de NVWA niet zeggen.

Het onderzoek richt zich op mogelijke fraude met een beleidsregeling van de provincie Brabant (verplaatsing intensieve veehouderijen). Via die regeling wilde de provincie boeren uit ‘kwetsbare gebieden’ (rond dorpen en natuur) weglokken om ze elders hun bedrijf te laten voortzetten.

De Partij voor de Dieren in de Brabantse Staten heeft al vragen gesteld. De partij wil onder meer weten of er via dezelfde regeling misschien ook door anderen is gefraudeerd.

Een woordvoerder van de provincie zegt echter niet te kunnen reageren, omdat de berichtgeving mogelijk gaat over een zaak waarin geheimhouding vereist is. 

  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.