Volledig scherm
© Thinkstock

Eén varkenshouderij op de korrel in fraudeonderzoek

DEN BOSCH - Bij het onderzoek naar subsidiefraude, waarvoor maandag op verschillende plekken in Oost-Brabant invallen werden gedaan, is één varkenshouderij betrokken. Daarnaast zijn een accountant en een advieskantoor doelwit van het onderzoek. 

Dat zegt een woordvoerder van de NVWA. Hij bevestigt dat de drie bedrijven samen betrokken zijn bij één zaak.

In totaal werden maandag vier woningen en drie bedrijfslocaties doorzocht voor mogelijke fraude met provinciegeld. Rechercheurs van de NVWA namen onder meer de administratie in beslag. Daarnaast werd beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed. Er zijn zes verdachten die vermoedelijk voor zo’n miljoen euro gefraudeerd hebben. Waar de bedrijven precies zitten wil de NVWA niet zeggen.

Het onderzoek richt zich op mogelijke fraude met een beleidsregeling van de provincie Brabant (verplaatsing intensieve veehouderijen). Via die regeling wilde de provincie boeren uit ‘kwetsbare gebieden’ (rond dorpen en natuur) weglokken om ze elders hun bedrijf te laten voortzetten.

De Partij voor de Dieren in de Brabantse Staten heeft al vragen gesteld. De partij wil onder meer weten of er via dezelfde regeling misschien ook door anderen is gefraudeerd.

Een woordvoerder van de provincie zegt echter niet te kunnen reageren, omdat de berichtgeving mogelijk gaat over een zaak waarin geheimhouding vereist is. 

  1. De Rijk is nog niet klaar met discussie over nazi-design
    PREMIUM

    De Rijk is nog niet klaar met discussie over na­zi-de­sign

    DEN BOSCH - Arthur Graaff , woordvoerder van de AFVN, bond van anti-fascisten, liep een tijdje terug in Den Bosch vanuit Het Noordbrabants Museum naar het Design Museum en zag dat recht tegenover het museum een oude synagoge staat. Hij zag er ook een gedenkplaat voor door de nazi's vermoorde joden in Den Bosch. ,,Daarover heeft Timo de Rijk in interviews nooit iets verteld. Voor mij was het toen duidelijk. We moeten ons stevig gaan verzetten tegen de expositie die De Rijk in zijn museum gaat houden.”