Volledig scherm
Vlnr: Erik van Merrienboer (PvdA), Anne-Marie Spierings (D66), Henri Swinkels (SP), Bert Pauli (VVD), Johan van den Hout (SP) en Christophe van der Maat (VVD).

Eén vuist maakt de Brabantse oppositie niet

DEN BOSCH - Het nieuwe bestuur van Brabant vindt een verdeeld oppositieblok tegenover zich. Ronduit negatief over de plannen van de liberaal-sociale coalitie zijn CDA en PVV. Bij GroenLinks overheerst enthousiasme, terwijl de Partij voor de Dieren met 'gemengde gevoelens' kampt.

CDA-fractievoorzitter Marianne van der Sloot typeert het bestuursakkoord 'Beweging in Brabant' als een 'groen-links sprookje waarin de gewone Brabanders niet te herkennen zijn'. Alexander van Hattem (PVV) stelt het bestuursakkoord zelfs op één lijn met het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Met name de automobilist zou de klos zijn.

Patricia Brunklaus (GroenLinks) vindt dat deze coalitie 'het beste is wat Brabant kon overkomen', om daaraan toe te voegen dat het natuurlijk nóg beter was geweest als GroenLinks ook mee had mogen doen.

De Partij voor de Dieren is blij dat de 'pro-intensieve-veehouderij-partij CDA' naar de oppositiebanken is verwezen. Dat VVD, SP, D66 en PvdA het natuurnetwerk in Brabant versneld willen realiseren en de verdroging van de bodem aanpakken, spreekt de Partij voor de Dieren ook aan. Maar ze is er niet over te spreken dat inkrimping van de veestapel als beleidsdoel niet in het bestuursakkoord is opgenomen.

50Plus, CU-SGP en Lokaal Brabant hebben nog niet op het bestuursakkoord gereageerd.

De voorzitter van het Brabantse CDA, Wil van der Kruijs, hekelt in een tweet de vele Engelse termen in 'Beweging in Brabant'.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.