De Groot Fresh Group in Hedel
Volledig scherm
De Groot Fresh Group in Hedel © Jan Zandee

Eigenaren fruithandel De Groot kregen opnieuw bedreigende sms’jes, verdachten blijven vastzitten

UPDATEARNHEM/HEDEL - De eigenaren van fruithandel De Groot hebben tot twee keer toe opnieuw bedreigende sms’jes ontvangen van afpersers. De twee mannen die ervan worden verdacht de afpersers te zijn, blijven langer vastzitten. Dat bleek maandag tijdens een tweede pro-forma zitting bij de rechtbank in Arnhem.

De nieuwe dreigberichten werden op 30 augustus en 6 november verstuurd. De eerste bedreigingen aan het adres van De Groot begonnen afgelopen voorjaar. De afpersers hielden het bedrijf verantwoordelijk voor het verlies van een lading cocaïne van 400 kilogram. Ter compensatie eisten zij een bedrag van 1,2 miljoen euro. 

Als De Groot niet zou betalen, of de politie zou inschakelen, werd er gedreigd met ‘liquidatie van een willekeurige medewerker’ of ander ‘extreem geweld’. De eigenaren namen geen enkel risico en stapten direct naar de politie. Sindsdien worden zij en hun bedrijf beveiligd.  

Meer lezen over de afpersing van fruithandel De Groot?

Eind mei en begin juni eisten afpersers 1,2 miljoen euro van de eigenaren van De Groot Fresh Group. Zij hielden de Hedelse fruithandel, dat al vaker slachtoffer was van drugscriminelen, verantwoordelijk voor het verliezen van een lading cocaïne .

• In november kwam aan het licht dat verdachten door een blunder van justitie gegevens van vele tientallen De Groot-medewerkers in handen hadden gekregen.

• De blunder leidde tot veel beroering. Maar een strafrechtdeskundige verwachtte geen gevolgen voor de strafzaak tegen de verdachten.

Bij de eerste zitting, afgelopen september, bepaalde de rechter dat beide verdachten - mannen van 32 en 34 jaar -  voorlopig vast moesten blijven zitten. Ze zitten beiden al ruim een halfjaar vast. Kort na de eerste bedreigende sms’jes werden ze opgepakt. De advocaten mikten erop dat de twee verdachten hun proces in vrijheid kunnen afwachten. Daar ging de rechtbank dus (opnieuw) niet in mee. Er staat nog geen vervolgdatum voor de volgende zitting.

Volgens advocaat Bénédicte Ficq is er te veel gestuurd op het beschuldigen van haar cliënt, Ali G. Hij zat vast ten tijde van de nieuwe sms’jes, maar zijn beperkingen werden kort daarvoor opgeheven. Te toevallig, aldus de officier van justitie. ,,Daarvoor, toen de verdachte dus in beperking zat, was het juist stil op de lijn.”

Dreig-sms: ‘handgranaat in kinderkamer’

Het afschuwelijke karakter van de dreig-sms van 6 november kwam naar voren, toen verdachte Ali G. het woord kreeg. ,,De inhoud is zorgelijk”, zei hij. ,,Ik zat toen (op 6 november, red.)  vast. Maar als ik zo’n sms lees, haal ik daar info uit. Ik lees over een handgranaat die ergens is achtergelaten, de volgende keer zonder pin in de kinderkamer van een medewerker (van De Groot, red.). Het is heel zorgelijk dat het OM mij, als vader, daar aan probeert te linken.”

OM blunderde met gegevens

Vorig maand ‘explodeerde’ de afpersingszaak toen bekend werd dat justitie flink geblunderd had. Door een fout waren de personeelsgegevens van De Groot in het strafdossier terecht gekomen, waarna ook de verdachten de beschikking kregen over die informatie. Eén van hen zou de gegevens vervolgens niet hebben willen teruggeven om zo zijn zaak mogelijk te beïnvloeden. Zijn advocaat, de bekende Amsterdamse strafpleiter Ficq, ontkende dat overigens.  

Het OM, bij monde van de officier van justitie, bood maandag aan het begin van de zitting nogmaals zijn excuses aan voor de blunder. 

De overzeese transportroutes van De Groot zijn al langer in trek bij drugscriminelen, die ladingen van het spul tussen het fruit verstoppen. De afgelopen jaren is er regelmatig drugs gevonden bij het bedrijf.

Verslaggever Pim Dikkers was bij de rechtszaak aanwezig. Lees zijn Twitterverslag hier terug