Volledig scherm
Deken René Wilmink. © Bert Jansen

Eindhoven: bestuur Catharinakerk moet homovriendelijker, anders geen restauratie orgel

EINDHOVEN - Het orgel in de Catharinakerk restaureren? Dan moet het kerkbestuur eerst homovriendelijker worden, stelt de gemeente Eindhoven. Deken René Wilmink kijkt er raar van op.

Nieuw huurcontract
Drie ton kosten de hoogstnoodzakelijke reparaties aan het orgel van stadskerk Cathrien. De gemeente Eindhoven wil die als eigenaar best betalen. Maar wel op voorwaarde dat het parochiebestuur een nieuw huurcontract sluit. Eentje die is aangepast aan de huidige tijd, waarin scheiding tussen kerk en staat wordt gerealiseerd. Het college schrijft in een brief aan de raad dat: 'hiermee de kerk voor iedereen toegankelijk wordt (inclusief bijvoorbeeld homo's)'. Wethouder Mary Ann Schreurs (monumentenzorg, D66) kon dinsdagavond niet direct concreet maken op welk punt de kerk 'homovriendelijker' moet worden. ,,Het gaat ons er in de eerste plaats om dat we volgend jaar het 150-jarig bestaan van de Catharinakerk voluit willen vieren, met de hele stad. Iedereen moet zich dan welkom weten."

Onaangenaam verrast
De huidige pastoor, deken René Wilmink, is onaangenaam verrast. ,,Het grootste deel van de tijd kan iedereen de Catharinakerk binnen lopen. Er vinden zoveel activiteiten plaats: exposities, de oecumenische evensong, Muziek in de Cathrien. Ja, er zijn ook twee eucharistievieringen per week, het is tenslotte een kerk. En hoe die worden ingevuld, daar gaan wij over, niet de gemeente. Als ik de raadsinformatiebrief lees krijg ik de indruk dat juist zij zich niet wil houden aan de scheiding van kerk en staat."

Maar hij vind het vooral raar, de 'impliciete aantijging' dat homo's nu de kerk niet in mogen. ,,Denkt de wethouder dat ik bij de deur sta en iedereen vraag: 'Hoe zit dat met jou? Toen in Eindhoven Roze Zaterdag werd gevierd, waren we in gesprek met de organisatie over een roze mis. Men koos toen voor de Paterskerk, maar dat kwam dus niet omdat wij tegen waren."