Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Eindhovenaren slachtoffers van oplichters: pakketservice troggelt geld af terwijl jij belt

EINDHOVEN - In ten minste vijf flats in Eindhoven Noord zijn de afgelopen dagen brieven in de bus gestopt van oplichters. Die vragen om contact op te nemen met het bedrijf, maar in werkelijkheid verleiden ze je tot het bellen van een duur nummer.

Tientallen bewoners van appartementencomplexen aan de Heeghtakker, Kruidenhof, Franklin D. Rooseveltlaat en bij winkelcentrum Vaartbroek zijn mogelijk slachtoffer geworden van oplichters. 

In de brievenbus vonden ze een briefje van A.D.E.O. Service Koeriers Pakket Diensten met het verzoek contact op te nemen. Er zou een pakketje afgeleverd worden maar er was niemand thuis. Bij het telefoonnummer van het louche bedrijf staat vermeld dat het om 'regulier tarief' gaat. In werkelijkheid kost het nummer enkele euro's per minuut.

Quote

De folder zag er redelijk betrouw­baar uit. Ik kan me best voorstel­len dat mensen erin trappen."

Brigitte Wirschell

Brigitte Wirschell kreeg ook een folder in de bus. ,,Gelukkig had iemand al een briefje in de lift gehangen dat het om oplichters zou gaan", zegt ze. ,,De folder zag er redelijk betrouwbaar uit. Ik kan me best voorstellen dat mensen erin trappen." Wie op de site van de zogenaamde pakketdienst kijkt valt onder meer het slechte taalgebruik en het ontbreken van contactgegevens op. 

Bij de Fraudehelpdesk druppelen de meldingen inmiddels ook binnen. ,,We gaan een waarschuwing plaatsen op onze website", zegt een woordvoerster van de Fraudehelpdesk. 

Foldertruc

Tjerk Langeman woont in Vaartbroek en is wel in de foldertruc getrapt. ,,Ik verwachtte een pakketje en besloot in al mijn naïviteit het nummer te bellen", zegt hij. ,,Na enkele minuten in de wacht te hebben gestaan, kreeg ik een vriendelijke meneer aan de lijn die voor me ging kijken of er inderdaad iets in het systeem stond." Weer verstreken er enkele minuten waarna de meneer weer aan de lijn kwam en uitlegde dat het om een misverstand zou gaan. ,,Excuses voor het ongemak, zeiden ze er nog bij. Even later kwam ik erachter dat mijn buurvrouw en zelfs de hele flat dezelfde brief in de bus heeft gekregen." Hoeveel het grapje hem heeft gekost weet hij niet. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement