Elektrische BMW vliegt in brand: waarom auto in waterbak?
BREDA - In een autobedrijf aan de Huifakkerstraat in Breda is maandag een elektrische BMW in brand gevlogen. Om de brand te kunnen blussen moest de brandweer een grote container laten aanrukken, die met water werd gevuld waarna de auto erin werd ondergedompeld. En dat niet alleen: de auto moest ook 24 uur onder water blijven om het vuur helemaal te doen doven. Hoe dat precies werkt? De brandweer geeft antwoord.
Delen per e-mail
Waarom duurt het zo lang voordat brand in een elektrische auto is gedoofd?
In elektrische en hybride auto's zitten accu's. Vaak zijn dat lithium-polymeer accu's. Deze accu's zijn zeer brandbaar. Brandt zo'n accu, dan ontstaat er een extreme hitte, die ervoor zorgt dat accucellen spontaan ontbranden. Cel na cel ontbrandt in dat geval, gedurende een lange periode. Zaak is om de temperatuur omlaag te brengen, zodat de spontane ontbranding stopt. Daarvoor is langdurige koeling nodig en dat kan het beste als het bluswater tot bij de accu's kan komen. Die accu's zijn echter heel goed afgeschermd door middel van een behuizing, die bijna niet toegankelijk is. Om die reden is in het geval van de BMW in Breda besloten om de auto lange tijd in een bak met water te zetten.
Hoe blus je een brand in een elektrische auto?
Het blussen van brand in een elektrische auto gebeurt met veel water, gedurende een lange tijd vanwege de extreme hitte, waardoor accucellen blijven ontbranden.
Waarom werd in Breda een waterbak ingezet om de auto te blussen?
In auto’s zijn de accupakketten vaak moeilijk te bereiken, waardoor blussen extra moeilijk wordt. In de accu's zit zoveel energie en de hitte die erbij vrijkomt is zo intens, dat ze heel lang kunnen blijven branden. Het is noodzakelijk om lang te koelen. Daarom is in deze situatie gekozen voor een waterbak om er zeker van te zijn dat de accu over een langdurige periode voldoende gekoeld wordt.
Hoe zit het met gevaarlijke stoffen die bij de brand vrijkomen?
Bij een brand in een elektrische auto komen net als bij brand in een gewone auto schadelijke stoffen vrij door de rook van brandend materiaal. Als bij een elektrische auto accu's ontbranden, komen er bijtende en giftige stoffen vrij. De hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomt bij een brand in een elektrische auto is niet heel veel groter dan bij een brand in een gewone auto.
Is het bluswater bij een accubrand vervuild?
Zoals bij iedere brand is het bluswater in meer of minder mate vervuild. Door de auto in een bak met water de zetten, blijft het bluswater in die bak. Het water wordt afgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.
Er komen steeds meer elektrische auto's op de weg. Wat zijn de gevolgen daarvan voor de brandweer?
De brandweer krijgt steeds vaker te maken met technologische ontwikkelingen, zoals de opkomst van elektrische auto's. Om oplossingen te vinden investeert de brandweer in onderzoek in binnen- en buitenland, en werkt zij samen met deskundigen, zoals ontwerpers van autofabrikanten. Zo wordt gedacht aan het creëren van een toegang in de behuizing van de accu's, zodat in geval van brand water in de behuizing kan worden gespoten. Een ander idee is het aanbrengen van smeltplaten onder de behuizing van accu's. Die zouden moeten wegsmelten als de temperatuur oploopt, zodat de accu eronderuit kan vallen en toegankelijk is voor de brandweer. Maar het realiseren van dit soort oplossingen is ingewikkeld en bijzonder moeilijk.
Heeft deze manier van blussen - met een bak water - gevolgen voor de verzekeringspremies?
Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn autobranden voor verzekeraars geen hele grote schadepost. Ook zijn er relatief gezien nog weinig elektrische auto's. Kortom: er is op dit moment nog geen probleem.
Verder in het nieuws
-
Politie waarschuwt: ‘Inbrekers houden ook van pakjesavond’
Het regent op sociale media waarschuwingen van de politie over inbrekers op pakjesavond. Veel mensen zijn van huis en dat weten inbrekers ook. ‘Doe de deur op slot en een lampje aan’. -
Grote zoektocht naar drugs en telefoons in gevangenis in Grave
GRAVE - De gevangenis in Grave is al vanaf woensdag hermetisch afgesloten vanwege een grote zoektocht naar smokkelwaar. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Niemand mag de gevangenis in en uit tijdens deze ‘lockdown’, die zeer waarschijnlijk tot en met vrijdag zal duren. -
PREMIUM
Na een lange stilte voelde Jacq Palinckx weer behoefte iets groters te maken
TILBURG - Meer dan twee jaar werkte de Tilburgse componist en beeldend kunstenaar Jacq Palinckx aan Triggers, een voorstelling van film en live muziek. Na lange tijd is er weer nieuw werk van deze absurdistische muzikant. -
De Grote Sinterklaas Liedjes Quiz: kan jij deze 9 liedjes foutloos afmaken?
♫ Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint ♫ Het is bijna pakjesavond, dus hoog tijd om alle liedjes uit volle borst mee te zingen. Maar ken je de teksten wel? Probeer deze 9 zinnen uit Sinterklaasliedjes zonder fouten af te maken. -
PREMIUM
Advocaat over groepsverkrachtingszaak Den Bosch: ‘Goed dat auto’s en euro’s meteen zijn meegenomen’
DEN BOSCH - Andere agenten kunnen nog wat leren van de aanhouding van de acht verdachten in de Bossche groepsverkrachtingszaak. Dat zegt Richard Korver, ‘s lands bekendste slachtofferadvocaat. Hij doelt specifiek op het direct in beslag nemen van kostbare spullen van de verdachten om later mogelijke schadevergoedingen voor slachtoffers mee te betalen. ,,Dat gebeurt nog veel te weinig.”
-
Tilburgse drugsdealers gaven eigen telefoonnummer prijs; geen celstraf meer
TILBURG/BREDA - De twee drugsdealers die dit voorjaar bestellijstjes voor drugs in een groot aantal Tilburgse brievenbussen stopten, zijn in de val gelokt door de politie. Een agent deed zich voor als klant en kocht vijf xtc-pillen bij één van de twee. -
VIDEO Mist in Brabant trekt op na urenlange vertraging op wegen en Eindhoven Airport
EINDHOVEN - Ook donderdag waarschuwde het KNMI met een code geel voor mist. Vooral in het zuiden en in het midden van het land, konden mensen last hebben van dichte mist. Dinsdag- en woensdagochtend was dat ook al het geval. -
PREMIUM
‘Geef de boswachters een pistool’, vindt groot deel Brabantse politiek
TILBURG - De forse kritiek op Samen Sterk in Brabant (SSiB), belast met handhaving en toezicht in het buitengebied, baart de Brabantse politiek zorgen. CDA, VVD en D66 geven aan dat ze het functioneren van SSiB aan de kaak stellen naar aanleiding van berichtgeving in deze krant.