Volledig scherm
© Thinkstock

Elf verpleeghuizen scoren slecht, geen daarvan in regio Oss-Den Bosch-Tilburg (kaart)

* UPDATE 11.41 uur * DEN HAAG – Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft dinsdag de lijst bekendgemaakt van de verpleeghuizen die slecht presteren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daar op aangedrongen. Op deze lijst staan op dit moment geen verpleeghuizen in de regio Oss, Den Bosch en Tilburg.

Wel stonden verpleeghuizen uit dat gebied eerder onder toezicht. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de grootste zorgen over deze 11 instellingen: Careyn, Evean Zorg Amsterdam, Stichting Amstelring Groep, Stichting Antroz antroposofische woonzorg-groep, Stichting Beweging 3.0, Stichting Humanitas,
Stichting IJsselheem Holding, Stichting Laurens, Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), Stichting Zorggroep Florence en Zorggroep Groningen.

​Dat deze instellingen vaak niet aan de normen voldoen, betekent overigens niet dat alle verpleeghuizen die onder zo’n instelling vallen onder de maat presteren. De kwaliteit en veiligheid van zorg kan bij de ene locatie op orde zijn, terwijl een andere locatie van dezelfde aanbieder flinke tekortkomingen heeft, aldus de inspectie.

Zeer grote zorgen
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeerde maandag in een rapport over 150 verpleeghuisinstellingen dat een behoorlijk aantal de zorg voor ouderen niet goed aankan. Over 11 van de instellingen waren de zorgen dus zeer groot. Maar nog eens 38 verpleeghuizen doen het ook niet goed genoeg en blijven onder scherp toezicht staan van de inspectie.

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters: „Het is goed dat we nu eindelijk weten in welke verpleeghuizen het beter moet. Ik wil dat voor het einde van de zomer in ieder geval de veiligheid in alle verpleeghuizen op orde is. Want het is toch je ergste nachtmerrie als je vader of moeder bijvoorbeeld de verkeerde medicijnen krijgt toegediend.”