Volledig scherm
PREMIUM
Veel van het voedsel in zorginstellingen wordt niet opgegeten, het verdwijnt in de afvalbak. © nvt

Er wordt wat afgezeurd over het eten in zorginstellingen, en de klagers hebben gelijk; het kán ook beter

DEN BOSCH - Zeuren over eten in zorginstellingen, het is schering en inslag. Vaak hebben de klagers ook wel gelijk. Het eten kán beter, verser, duurzamer en vooral: gezonder. Denken alvast elf Brabantse zorginstellingen die zich hebben ingeschreven voor het programma ‘Duurzaam en gezond aan tafel’. Zij willen leren hoe het anders kan.

Daar zit je dan, in het verzorgingshuis, bord dampend eten voor je neus. Je prikt er met je vork hier en daar een gaatje in, wat ís dit? Die biefstuk lijkt wel een schoenzool, zo taai. En die bloemkool is veel te hard, niet zoals jij ’m altijd kookte. Verdorie, waar is dat lekkere roomwitte maïzenapapje dat je zelf zo nauwgezet tot de juiste dikte stond te roeren? En gádverdamme, aardappels in de schil, wat een fratsen. Je schuift een paar happen in je mond, maar het smaakt je niet. Het ruikt trouwens ook helemaal niet lekker. Je schuift je bord weg. Voedsel voor de kliko.

  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.