Volledig scherm
Pierre van Boxtel © BHIC

Eregalerij voor alle Brabantse gesneuvelden krijgt al vorm: 'Wie helpt mee?'

DEN BOSCH - Het is een ambitieus project: alle Brabanders die als militair of verzetspleger om het leven zijn komen online een gezicht geven.  Een voorlopige site staat na ruim een jaar van voorbereiding nu online: brabantsegesneuvelden.nl

Quote

Ze hebben het recht door ons gekend te worden

René Bastiaanse (BHIC)

Het initiatief komt van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). 'Zolang we ze blijven herdenken, blijven ze leven', is de idee erachter. BHIC-directeur René Bastiaanse maakte vorig jaar september het initiatief wereldkundig. 'Ze hebben het recht door ons gekend te worden', sprak hij tijdens de Brabantse Dodenherdenking in Waalre.

Het gaat in totaal om 1900 oorlogsslachtoffers in niet alleen de Tweede Wereldoorlog, maar ook om hen die zijn omgekomen in Nederlands Oost-Indië, Nederlands Nieuw-Guinea, tijdens de Koreaoorlog of tijdens de verschillende VN- en NAVO-missies daarna. Voorbeeld is de twintigjarige Pierre van Boxtel uit Kaatsheuvel, die bij de Britse Royal Air Force in dienst trad, maar tijdens een oefenvlucht het leven liet. Deze zomer werd het Kaatsheuvelse monument voor Van Boxtel nog vernield.

De site is nog niet af. Het BHIC roept vooral nabestaanden op om de lijst van gesneuvelden aan te vullen en te corrigeren. In september 2019, het 75e bevrijdingsjaar van Brabant, moet de eregalerij er echt staan.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement