Volledig scherm
Varkenshouder Ricus Kuunders op de resten van zijn afgebrande varkensstalin Erp. © Van Assendelft Fotografie

Erpse boer Ricus Kuunders zit na stalbrand in de knel: 'Maatregelen zijn niet te betalen'

ERP - Varkenshouder Ricus Kuunders zit in de knel. Vorig jaar brandde zijn stal aan de Melvert in Erp af. Na de stalbrand afgelopen maandag in Agelo in Twente (1000 dode zeugen, 8000 dode biggen) laait het debat rond de brandveiligheid steeds hoger op. De roep om extra veiligheidsmaatregelen klinkt. Máár, stelt Kuunders: ,,Voor de nieuwe stal neem ik allerlei maatregelen. Voor mijn oude stallen is dat niet te betalen."

Hij stond erbij en zag dat het foute boel was. Niets dat de brandweer die nacht van 28 juli 2016 nog kon doen voor zijn stal, voor zijn 1300 zeugen. Dat de naburige biggen, zo 5000 stuks, de vuurzee wél overleefden, was nog een geluk. ,,Natuurlijk knaagt het en ben je er stuk van. Vooral bij de medewerkers die dagelijks de dieren verzorgden."

ZIE OOK: 50.000 varkens dood bij acht grote stalbranden in 2017

Strengere eisen 

De strengere eisen rond brandveiligheid die voor stallen die gebouwd zijn na 2014, juicht Kuunders alleen maar toe. ,,Natuurlijk willen wij het ook niet nog eens mee maken. De brandweer kijkt mee naar het plan voor de nieuwe stal. We gaan bouwen met stalen spanten, veel betonnen muren, glas- en staalwol als isolatie. Dat is duurder maar we zijn rond met de bank. Dat krijg ik voor het aanpassen van mijn oude stallen niet voor elkaar. Ik heb net de asbest daken moeten vervangen."

Erpse Dilemma 

Bij Brandweer Nederland erkent woordvoerder Roelf Knoop het Erpse dilemma. ,,Deze omvangrijke stalbranden zijn onbeheersbaar en hebben een enorme impact ook op brandweermensen." Het probleem van de oude stallen is volgens hem alleen op te lossen als het brandbare isolatiemateriaal, de grootte van de stallen en de afscherming van technische ruimtes met bij voorbeeld alle elektra wordt aangepakt. ,,Voor nieuwe stallen is dat niet zo probleem. Voor stallen van voor 2014 wel. Daarmee is het een politiek vraagstuk. Want als je de regelgeving voor oude stallen aanpast, kost dat heel veel geld en voer je de druk op boeren verder op." Knoop verwacht dat het Ministerie van EZ (Economische Zaken) na het zomerreces de evaluatie Actieplan Stalbranden (2012-1016) aan de Tweede Kamer voorlegt.

Volledig scherm
Bij de brand in Erp kwamen 1.300 zeugen om het leven. © Marco van den Broek
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement