Volledig scherm
Bestuursgebouw de Grote Beek in Eindhoven © FotoMeulenhof

Explosieve toename aantal incidenten GGzE in Eindhoven: groei van 40 procent

EINDHOVEN - Het aantal incidenten met patiënten in de Geestelijke Gezondheidszorg in Eindhoven (GGzE) is explosief toegenomen. Door medewerkers is vorig jaar ruim 3500 keer melding gedaan van een incident. Dat is een stijging van ruim veertig procent ten opzichte van 2015, blijkt uit het jaarverslag dat deze week door de GGzE is gepubliceerd.

De GGzE wijt de forse toename aan het beter melden van incidenten en 'het daadwerkelijk meer voorkomen' van dit soort voorvallen. Inhoudelijk gaan de opstellers van het jaarverslag niet in op de aard van de incidenten. In elk geval was er in tweederde van de gevallen sprake van agressie bij patiënten.

Zeer moeilijk jaar

Een aanzienlijk deel van de incidenten gebeurde in en rondom de Woenselse Poort, de tbs-afdeling van de GGzE. Patiënten die daar behandeld worden, blijken ook het meest van iedereen te klagen: ruim zestig procent van de 304 klachten die vorig jaar zijn ingediend bij de klachtencommissie, kwam van hun afdeling.

Hoewel er ook veel belangrijke doelen zijn gerealiseerd, kijkt de leiding van de GGzE terug op een zeer moeilijk jaar. Dat heeft voor een groot deel te maken met het grote onderzoek naar misstanden in De Woenselse Poort, waaronder vier zelfdodingen van cliënten. De Inspectie V&J constateerde een 'onveilig leef- en werkklimaat'. Zo zat een derde deel van de patiënten aan de drugs, was het personeel doelwit van agressie en intimidatie en begonnen cliënten onderlinge liefdesrelaties.

Hoop aan de horizon

Maar er gloort, mede dankzij een verbeterplan, hoop aan de horizon. ,,We zitten er weer met energie in”, laat bestuursvoorzitter Joep Verbugt in het jaarverslag weten. “Het was geen makkelijke periode. Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. We hebben ervan geleerd.” De Ondernemingsraad stelt ook dat het zich voortaan duidelijker gaat opstellen voor het personeel. ,,We kunnen wel denken dat er transparantie is, maar we zullen vooral kritisch moeten kijken of dat ook echt zo is.”

Ook de Raad van Toezicht is de vele kritische media-aandacht niet ontgaan. Voorzitter Ronald Lamé steekt de hand deels in eigen boezem. ,,Signalen over wat er rondom de Woenselse Poort heeft gespeeld, hebben de Raad van Toezicht niet tijdig bereikt”, zegt hij.

,,Mensen weten blijkbaar onvoldoende dat als ze zich niet genoeg gehoord voelen door directie en Raad van Bestuur ze ook rechtstreeks contact met ons kunnen opnemen. Maar vergeet niet dat de Woenselse Poort maar twintig procent van de totale organisatie uitmaakt. De overige tachtig procent van de GGzE zijn onderbelicht geraakt.”

Met de vuist op tafel
Vorige week maakte bestuursvoorzitter Joep Verbugt zich in deze krant boos over de enorme hoeveelheid aan administratie waar hulpverleners mee te maken hebben. Gemeenten, zorgverzekeraars en ministeries eisen zoveel verantwoording van ggz-instellingen dat er minder geld overschiet voor hulp aan cliënten, zegt Verbugt.

In totaal zijn instellingen voor geestelijke gezondheidszorg jaarlijks anderhalf miljard euro kwijt aan administratie, financiële verantwoording en aanbestedingen. Dat is een kwart van het totale budget. Dat bedrag moet met de helft terug. De vrijgekomen 750 miljoen euro kan dan worden besteed aan betere zorg, bepleit Verbugt.

  1. Feestfilmpje met Snollebollekes in de prijzen bij wielergala UCI
    VIDEO

    Feestfilm­pje met Snollebol­le­kes in de prijzen bij wielergala UCI

    GUILIN - Het filmpje werd al ruim anderhalf miljoen keer bekeken door wielerliefhebbers: een massa aan wielerfans springend en dansend op ‘Links Rechts’ van Snollebollekes op de Col du Latauret tijdens de afgelopen Tour de France. En het filmpje is nu ook nog eens in de prijzen gevallen, want de internationale wielerbond UCI eerde de video met de Buzz Video of the Year Award tijdens het wielergala in het Chinese Guilin.