Volledig scherm
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. © ANP/Bart Maat

Extra miljoen voor strijd tegen georganiseerde misdaad in Brabant

DEN HAAG - Het kabinet trekt een miljoen euro extra uit voor de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit in Brabant. In een woensdagavond aan de Tweede Kamer verstuurde brief erkent minister Van der Steur dat de huidige aanpak onvoldoende zoden aan de dijk zet.

Het miljoen extra is bedoeld voor het 'intensiveren van de strafrechtelijke aanpak', maar ook voor het afbreken van de 'onderliggende gelegenheidsstructuren die georganiseerde, ondermijnende criminaliteit mogelijk maken', zo schrijft de minister. Hij verwijst in zijn brief naar de noodkreet van Brabantse burgemeesters die vrezen dat de overheid 'de drugsoorlog' aan het verliezen is.

Ook stipt Van der Steur het recent verschenen boek 'De achterkant van Nederland' aan. Journalist Jan Tromp en de Tilburgse hoogleraar Pieter Tops schetsen daarin hoezeer sommige stadswijken en buurt volledig in de greep zijn geraakt van de georganiseerde drugscriminaliteit. Afgelopen zomer stelde Van der Steur al dat de drugscriminaliteit in Brabant 'erger was dan gedacht'.

Volledig scherm
Volgens de politie stonden er in dit drugslab in Heeswijk naar schatting zo'n 1.500 planten. © Bart Meesters/Meesters Multi Media