Volledig scherm
Marijn Gravens Narziss/Hildegard/ Goldmund is een van de nieuwe producties op Festival Cement. Foto Maartje Prins © Maartje Prins

Festival Cement blijft maar doorgroeien

DEN BOSCH - Minister Ingrid van Engelshoven (D66) wees er deze week in haar beleidsplannen voor Cultuur nog maar eens op. Met name jonge cultuurmakers zijn  zwaar getroffen door de bezuinigingen op cultuur van Halbe Zijlstra in het eerste kabinet Rutte. Net als haar voorgangster Bussemaker (PvdA), trekt ook Van Engelshoven extra geld uit voor talentontwikkeling. 

In Den Bosch zijn ze al jaren bezig om jonge theatermakers een podium, begeleiding en middelen te bieden. De 19e editie van Festival Cement in Den Bosch is het enige festival dat consequent louter ruimte biedt aan jonge theatermakers. Met dit jaar vier voorstellingen die geproduceerd zijn door het Bossche festival: die van Eva Line de Boer (Frozen Beauty), Emilie Pos (I’m so many people),  Sanne Nouws (Het beste idee voor iedereen) en Marijn Graven (Narziss/Hildegard/ Goldmund).

Daarnaast is Cement ook coproducent van diverse andere voorstellingen. Het festival breidde opnieuw uit, van zes naar negen dagen: van 16 maart t/m 24 maart. ,,Het was anders wel heel erg proppen geweest”, zegt Leonie Clement, artistiek leider van Cement. 

Normaal publiek

Het publiek dat op Festival Cement afkomt bestaat voor een belangrijk deel uit mensen uit de theaterwereld. Die willen vooral heel veel zien en gesprekken aanknopen met elkaar en met makers. Door het festival nu uit te smeren over twee weekenden, verwacht Clement ook het andere, ‘normale’ publiek beter te kunnen bedienen. Met zo’n twintig voorstellingen zit het programma ramvol.

Er is een rode draad te ontdekken in het aanbod, zegt Clement. ,,Er zijn heel veel makers die terugkeren naar een uitgepuurdheid van één beeld. Mogelijk een reactie van een generatie makers op het voortrazen van deze tijd. Er zijn vrij veel rustige contemplatieve voorstellingen. Het verlangen naar rust en eerlijkheid is een groot thema.”

Festival Cement, van 16 t/m 24 maart op verschillende locaties in Den Bosch. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement