Volledig scherm
Nu hebben fietsers nog voorrang op de kruisingen bij het Raadhuisplein in Rijen. Maar dat gaat veranderen, als het aan de gemeente Rijen ligt. Deze week kreeg de gemeente steun van de rechter, tot teleurstelling van de Fietsersbond. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Fietsersbond verliest geding van gemeente Rijen: ‘Het wordt er niet veiliger op voor de fietsers’

RIJEN - De Fietsersbond heeft de rechtszaak die ze had aangespannen tegen de gemeente Rijen verloren. ,,Teleurstellend, ik hou mijn hart vast voor de gevolgen’’, zegt Cas Graafmans van de bond.

Inzet van het geding waren de plannen van de gemeente om de zes kruisingen die grenzen aan het Raadhuisplein, in het hartje van het dorp, aan te passen. Op die kruisingen hebben fietsers nu nog voorrang, maar op drie van de zes moeten fietsers straks automobilisten voor laten gaan. Volgens de Fietsersbond wordt met die aanpassingen het er niet veiliger op voor de fietsers. Maar de gemeente stelt dat de kruisingen juist overzichtelijker worden en dus veiliger, ook voor fietsers.

Politie

De rechter stelt in zijn oordeel dat de gemeente weliswaar niet echt hard kan maken dat haar oplossing de beste is, maar wijst ook op de rol van de politie. Die stemde in een eerder stadium in met de plannen. Bovendien, zo valt in het vonnis te lezen, heeft ook de Fietsersbond onvoldoende duidelijk kunnen maken dat de door haar aangedragen alternatieven beter zijn.

Te veel ongelukken

Volgens de gemeente is de reconstructie van de kruisingen in hartje Rijen nodig omdat er te veel ongelukken gebeuren. Sinds 2002 telde de gemeente er 32 waarbij in 17 gevallen een fietser was betrokken. Volgens de Fietsersbond zijn de kruisingen juist erg veilig en vond het merendeel van de ongelukken in de eerste jaren plaats. 

Raad van State

Cas Graafmans van de Fietsersbond noemt de uitspraak ’teleurstelllend’. De bond, die zeventig handtekeningen van verontruste fietsers ophaalde tegen de gemeentelijke plannen met de kruisingen, kan nog bij de Raad van State in beroep tegen de uitspraak. ,,Maar of we dat ook doen, valt nog te bezien’’, aldus Graafmans. ,,Eerst de uitspraak maar eens goed bestuderen.