Volledig scherm
File op A58 bij Tilburg © Jack Brekelmans / Persburo BMS

Filerijders kunnen opgelucht adem halen: verbreding A58 kan door

updateTILBURG - De verbreding van de A58, die door de stikstofcrisis onzeker was geworden, kan tóch doorgaan. Het kabinet heeft maatregelen genomen om dat mogelijk te maken. Maar er zijn ook (grote) projecten waarover nog géén zekerheid te geven valt.

De A58 gooit al jaren hoge ogen in de fileranglijstjes. Tussen Eindhoven en Tilburg, maar ook Tilburg en Breda staan automobilisten vaak lang vast. Ook het bedrijfsleven en de provincie smachten al een tijdje naar verbreding. Vanaf 2021, zo werd eerder al beloofd, komt er extra asfalt. Maar door de stikstofcrisis was dat plots onzeker geworden.

Zeven trajecten

Het kabinet heeft nu haar eerste maatregelen aangekondigd om de stikstofuitstoot terug te dringen. Daardoor ontstaat weer ruimte om woningen te bouwen en een aantal wegen op de schop te nemen. In een brief aan de Tweede Kamer noemt het kabinet expliciet zeven trajecten die nu alsnog aangepakt kunnen worden.  De A58 staat er liefst twee keer in. Het stuk Tilburg-Eindhoven wordt genoemd én het stuk tussen de knooppunten Annabosch en Galder. Ook de A27 tussen Houten en Hooipolder wordt apart vermeld.

Nog maar 100 kilometer per uur

Eén van de kabinetsmaatregelen tegen stikstof is het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen. Overdag mag nog maar 100 kilometer per uur worden gereden. Verder wordt het stikstofgehalte in veevoer teruggedrongen. Ook komt er extra geld om varkensboeren uit te kopen. Een deel van de ‘stikstofwinst’ die dit oplevert gaat naar de natuur. Een ander deel wordt besteed aan nieuwe projecten, zoals dus de A58.

Projecten in de ijskast

Het is niet zo dat daarmee alle problemen ineens van tafel zijn. Eerder circuleerden er lange lijsten met (grote) projecten die in de ijskast stonden, ook in Brabant. Het ging bijvoorbeeld ook om aanpassingen aan het spoor en aan stations. Het is nog onduidelijk welke van die projecten wel of niet door kunnen gaan. 

De provincie Noord-Brabant kan daarover ook nog niets zeggen. Het provinciebestuur reageert niettemin positief op de ‘eerste stap’ van het kabinet. In de eigen provincie is de vergunningverlening sinds begin oktober weer op gang gekomen, voor projecten die voldoen aan de stikstofvoorwaarden. 

Nog altijd géén vergunning

Maar ondernemersclub VNO-NCW Zeeland West Brabant benadrukt talloze mooie projecten te kennen waarvoor nog altijd géén vergunning is afgegeven - ook al is de stikstofuitstoot ‘niet significant’. De vereniging betwijfelt of het kabinet nu voldoende hobbels heeft weggenomen om de boel alsnog op gang te brengen.