Volledig scherm
Brabantse politici luisteren aandacht naar de bevindingen van informateur Helmi Huijbregts. © copyright Marc Bolsius

Formatie Brabantse provinciebestuur: meedoen is enige optie voor links

DEN BOSCH - D66, GroenLinks en PvdA spelen hoog spel bij de vorming van een nieuwe provinciebestuur in Brabant. Maar als puntje bij paaltje komt hebben ze slechts één keus: toch aanschuiven bij VVD en CDA. Het alternatief is nog minder aantrekkelijk.

‘Met vier progressieve partijen doen we mee, en anders maar niet.’ Dat is kort samengevat de koers die D66, GroenLinks en PvdA al weken varen bij de vorming van een nieuw provinciebestuur in Brabant. De drie partijen worden alleen enthousiast van een coalitie met VVD en CDA als ook hun linkse vrienden van de SP daar onderdeel van uitmaken.

Maar de Socialistische Partij, de grootste verliezer van de verkiezingen, is bij de fracties op rechts nooit serieus in beeld geweest. Dat gaat ook niet meer gebeuren, blijkt uit het advies van informateur Helmi Huijbregts. Haar boodschap is duidelijk: als links geen zin heeft, doet rechts het zelf wel. Met een minderheidscoalitie. En dus moeten D66, GroenLinks en PvdA na haar voorstel opnieuw in conclaaf. Ze hebben twee opties: slikken of stikken.

Naar verluidt heeft vooral de PvdA moeite met slikken. De reserves om bij het sterkere rechtse blok van VVD en CDA aan te sluiten, zijn enorm. De partij heeft, zeker na het afhaken van Forum voor Democratie, het gevoel dat er voor links toch meer in het vat zit. Met de SP erbij is het progressieve blok immers net zo groot als het rechtse: beide achttien zetels. Het is precies die variant waarop de vier progressieve partijen vol hebben ingezet. Samen hebben ze dan immers net zo veel in de melk te brokkelen als CDA en VVD samen.  

Daarbij gaat het ook gewoon om de poppetjes. De door Huijbregts geopperde variant gaat uit van een scenario waarbij VVD en CDA allebei twee gedeputeerden leveren. De drie linkse partijen mogen daar dan slechts één bestuurder tegenover stellen. Zonder de SP vormt het linkse smaldeel een minderheid binnen het provinciebestuur. Een perspectief dat de drie progressieve partijen bij voorbaat niet al te aanlokkelijk vinden.

Hoog spel

Het is best te begrijpen dat de linkse fracties het spel hoog spelen. Maar kiest een van de partijen werkelijk voor stikken, dan wordt de uitgangspositie van links alleen maar ongunstiger. VVD en CDA verkeren immers in de positie dat zij desnoods een minderheidscoalitie kunnen vormen, waarbij ze ook verder naar rechts kunnen voor steun. Gaat het om extra asfalt, bijvoorbeeld voor een nieuw debat over de Eindhovense ruit, dan zoeken de twee steun bij Forum voor Democratie en PVV. Zonder dat de drie progressieve fracties daar in het provinciebestuur invloed op hebben.

Als D66, GroenLinks en PvdA werkelijk iets willen, zullen ze daarom toch mee moeten gaan in het logische advies van Huijbregts. De verhoudingen liggen nu eenmaal zo dat de drie partijen best iets te eisen hebben, maar dat het initiatief bij het blok VVD-CDA ligt.

Zeggen de drie toch ‘nee’, dan bewijzen die partijen hun kiezers geen dienst. Dan lijken verdere hervormingen van de agrarische sector ver weg, kunnen de asfalteermachines al voor worden gereden en zullen het tempo en de ambities op het klimaatgebied lager komen te liggen dan dat het linkse blok beoogt. En weten de partijen dus een ding zeker: dat er van progressieve speerpunten de komende vier jaar weinig terecht komt.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.