Volledig scherm

Foute vakantieparken in Brabant: de aanval is geopend

WEST-BRABANT - Pas de wet aan, zodat burgemeesters bewust verwaarloosde vakantieparken snel kunnen sluiten. Dat stelt de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus.

Noordanus, voorzitter van de Taskforce Brabant Zeeland die tegen de drugscriminaliteit strijdt, pleit voor meer bevoegdheden voor burgemeesters. Leny Poppe-de Looff van Zundert, burgemeester van Zundert, voert al jaren strijd tegen de verloederde Camping Fort Oranje in Rijsbergen. Ze is een groot voorstander van nieuwe wetgeving om 'foute' recreatieparken aan te pakken. Ook de VVD in Breda liet zich eerder in dergelijke bewoordingen uit.

Ernstige situatie
Poppe strijdt tegen Fort Oranje, waar bij grote politiecontroles regelmatig wietkwekerijen worden opgerold, mensen slecht gehuisvest zijn en de laatste anderhalf jaar zestien branden waren. ,,De situatie is daar zo ernstig dat je als burgemeester de mogelijkheid moet hebben om hard in te kunnen grijpen. Om te kunnen zeggen: dit loopt zo de spuigaten uit, we gooien de tent dicht. Maar die middelen hebben we nu niet."

Volgens Poppe heeft ze de afgelopen jaren op alle mogelijke manieren geprobeerd Fort Oranje aan te pakken. ,,We hebben de regels als het gaat om brandveiligheid erbij gehaald. We hebben via de Wet Damocles, die erop gericht is drugspanden tijdelijk te sluiten, gekeken of we deze camping tijdelijk kunnen sluiten. Er is naar de leefbaarheidsregels gekeken. Maar niets is toereikend, heel frustrerend."

Poppe kaartte het probleem al meerdere malen aan bij de beleidsmakers in Den Haag. Eerst bij toenmalig minister Gerd Leers en meer recent belde ze met minister Ard van der Steur van Justitie. Toezeggingen werden niet gedaan. ,,Maar", zegt ze. ,,Ik heb wel het idee dat ze in Den Haag begrijpen waar het hier over gaat."

Verpauperde terreinen
Volgens Taskforce-voorzitter Noordanus zijn steeds meer verouderde vakantieparken door falend toezicht schuilplaatsen en vrijplaatsen geworden voor criminelen. Het zou in West-en Midden-Brabant alleen al om vijf of zes parken gaan. De verpauperde terreinen zijn volgens Noordanus kwetsbaar door de komst van luxe recreatieoorden, waartegen ze niet kunnen concurreren. Daardoor accepteren de ondernemers sneller permanente, illegale bewoning en ook huisvesting door arbeidsmigranten. In deze neerwaartse spiraal zijn de parken broeinesten voor criminaliteit, stelt de Tilburgse crimefighter.

Volgens Noordanus is intussen duidelijk dat er 'fundamentele onvolkomenheden' zitten in het handhavingsstelsel voor recreatieparken. Hij wil dat de wet wordt uitgebreid, zodat een burgemeester in de ergste gevallen een park snel kan sluiten. ,,Sluiting van bewust verwaarloosde vakantieparken kan jarenlange verloedering en slepende procedures voorkomen."

Noordanus wil dat provincie en Rijk de burgemeesters die al jaren vergeefs vechten tegen sociale misstanden en verborgen criminaliteit op de parken gaan helpen. Hij pleit daarnaast voor een intensievere 'ketensamenwerking' van alle controlerende partners. Het Regionale Informatie en Expertise Centrum geeft aan waar de 'risico's en urgenties' liggen op de parken. Dat doet het aan de hand van informatie van strafrechtelijke en bestuurlijke opsporingsinstanties.

De Vereniging van de Recreatieondernemers zegt in een reactie de zorgen te delen.