Het nieuwe provinciebestuur, met rechts Wil van Pinxteren. De nieuwkomer van Lokaal Brabant neemt als bestuurder voor 'Vrije Tijd' het stokje over van zijn collega die nog gedeputeerde 'Cultuur' heette.
Volledig scherm
Het nieuwe provinciebestuur, met rechts Wil van Pinxteren. De nieuwkomer van Lokaal Brabant neemt als bestuurder voor 'Vrije Tijd' het stokje over van zijn collega die nog gedeputeerde 'Cultuur' heette. © copyright Marc Bolsius

Fractievoorzitters grote steden halen uit naar bezuiniging op sport en cultuur in Brabant: ‘Volstrekt foute keuze’

DEN BOSCH - Het protest tegen aangekondigde bezuinigingen op sport en cultuur in Brabant laait steeds feller op. Na de sector zelf, spreken nu ook fractievoorzitters uit de vijf grote steden zich uit tegen het voornemen van het nieuwe provinciebestuur in Brabant om vanaf 2023 jaarlijks 7 miljoen euro minder uit te geven aan sport, cultuur en vrijetijdseconomie. 

Door de coronacrisis zitten sportclubs en culturele instellingen al in de hoek waar financieel de klappen vallen, stellen de politici uit Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg.  ‘Het kabinet en veel gemeenten trekken de portemonnee om te redden wat er te redden valt, maar van de provincie hoeven we het de komende jaren niet te hebben’, schrijven de lokale fractievoorzitters van PvdA, D66, GroenLinks en SP in een brief aan de nieuwe coalitie. Het zijn niet toevallig vertegenwoordigers van de partijen die buiten de boot vallen in het nieuwe provinciebestuur. 

Quote

Het is dieptriest. Als dit doorgaat, dan betekent het achteruit­gang voor de hele sector

De nieuwe coalitie in Brabant bestaat uit VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant. Zij snijden vanaf 2023 zeven miljoen euro uit het budget voor sport, cultuur en vrijetijdseconomie. Na de bezuiniging blijft er jaarlijks nog 19,3 miljoen euro over in de pot ‘Vrije Tijd’. Vooral de cultuursector, die nu driekwart van het budget krijgt, vreest een kaalslag. ,,Het is dieptriest. Als dit doorgaat, dan betekent het achteruitgang voor de hele sector”, aldus Stefan Rosu, baas van Philharmonie Zuidnederland. 

‘Des te pijnlijker’

De fractievoorzitters van PvdA, D66, GroenLinks en SP in de grote steden noemen de aangekondigde bezuiniging een 'volstrekt foute keuze’. Net als hun collega's in de provincie proberen ze het nieuwe provinciebestuur nog op andere gedachte te brengen. Komende vrijdag praten Provinciale Staten over het nieuwe bestuursakkoord, maar het ziet er niet naar uit dat toekomstig gedeputeerde ‘vrije tijd’ Wil van Pinxteren nog van gedachten verandert. 

Quote

Des te pijnlijker is het om te zien dat de nieuwe provincia­le coalitie het mes zet in sport en cultuur.

Fractievoorzitters grote steden, PvdA, SP, GroenLinks, D66

De briefschrijvers stellen dat ‘verbeeldingskracht en verbondenheid’ bij het grofvuil worden gezet. Ze benadrukken dat sport verbroedert en verbindt, en dat kunst en cultuur een spiegel voorhoudt en stof geeft tot nadenken. ‘Des te pijnlijker is het om te zien dat de nieuwe provinciale coalitie het mes zet in sport en cultuur.’

Steunpakket voor cultuur

Het is overigens niet zo dat de provincie niks doet om clubs en culturele instellingen in (corona)nood te helpen. Brabant trekt 2 miljoen uit voor een steunpakket voor cultuur. De vijf grote gemeenten (Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, Breda en Helmond) komen samen met nog eens minstens 2 miljoen. Met een verdubbeling van die 4 miljoen door het Rijk kan het totale steunpakket dus uitkomen op 8 miljoen euro.