Volledig scherm
© Thinkstock

Fraters van Tilburg keren 2.875.000 euro uit aan slachtoffers seksueel misbruik

DEN BOSCH - De Fraters van Tilburg hebben tot 1 januari van dit jaar 2.875.000 euro uitgekeerd aan slachtoffers van seksueel misbruik. Daarvan is 990.000 euro via schikking of mediation betaald. De orde, gesticht in 1844 in Den Bosch, is koploper met 97 misbruikzaken. Dat blijkt uit cijfers van de Compensatiecommissie Stichting Beheer & Toezicht die NRC Handelsblad analyseerde.

Uit de analyse van NRC Handelsblad blijk ook dat het bisdom ’s-Hertogenbosch 1.367.962 euro heeft betaald aan slachtoffers. Daarvan is 30.000 euro via schikkingen uitgekeerd. Het bisdom was in 48 zaken partij. In mei 2013 bleek al dat bisdom en fraters koplopers waren bij het uitkeren van vergoedingen voor kerkelijk misbruik.

Op de website van NRC Handelsblad is een overzicht te vinden van de misbruikzaken per bisdom en de vergoedingen die per zaak zijn uitgekeerd. Ook zijn er overzichten gepubliceerd van het aantal zaken en de uitgekeerde bedragen per orde, congregatie of bisdom.

Geheim
Op de website van de compensatiecommissie is van een groot aantal slachtoffers geanonimiseerd te lezen wat de aard van het misbruik was en wat er aan hen is betaald. Zij kregen samen 21,3 miljoen euro. Uit interne documenten blijkt volgens NRC echter, dat de kerk nog eens 342 zaken afkocht voor 10,6 miljoen euro. Deze deals zijn volledig achter de schermen afgehandeld.