Volledig scherm
© Bert Jansen

Gedeputeerde Brabant mist dialoog met burger in actieplan varkenshouders

DEN BOSCH - ,,Het is zeker een stap in de goede richting. Maar ik plaats er vraagtekens bij of dit voor de varkenssector dé oplossing is om voor lange tijd uit de crisis te komen.” Zo reageert de Brabantse landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings op het donderdag gepresenteerde actieplan van de Nederlandse varkenshouders.

Volgens het in Den Haag gepresenteerde actieplan gaan de varkenshouders meer samenwerken en meer letten op kwaliteit. Met hulp van onder andere de Rabobank komen er regelingen voor stoppende boeren, terwijl er voor volhouders zicht op groei moet zijn op geschikte locaties.

Spierings vindt het vooral goed dat de varkenshouders hun krachten bundelen. Dat kan een einde maken aan de onderlinge strijd om alleen maar zo goedkoop mogelijk te produceren: ,,Je ziet dat melkveehouders, die al langer goed samenwerken, een sterkere marktpositie hebben.”

Twijfel
Twijfel heeft ze over de financiering van het actieplan. Niet duidelijk is waar de benodigde 200 miljoen euro vandaan komt. En vooral vraagt de bestuurder van Brabant, waar bijna de helft van alle Nederlandse varkens zit, zich af het plan wel een veilige oplossing voor de lange termijn is: ,,De focus op de export naar landen buiten Europa vind ik risicovol. Misschien heb je daar voor de korte termijn baat bij maar voor je het weet, zit je over vijf of tien jaar in een nieuwe crisis.''

Een stevig minpunt vindt Spierings het ontbreken van de dialoog van de boer met de burger. Brabant zet daar sinds vorig jaar juist sterk op in. Ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden of vernieuwen moeten hierover eerst met omwonenden praten. Het landelijke actieplan van de varkenshouders wil nu 'varkenskaarten' per provincie, waarop komt te staan waar bedrijven kunnen groeien en waar niet. ,,Dat lijkt op de reconstructieplannen waar wij juist mee gestopt zijn”, zegt Spierings. ,,In de praktijk werkt dat sturen van bovenaf gewoon niet. Je krijgt zo ook niet voor elkaar dat boeren weer een maatschappelijk gewaardeerde activiteit wordt. Daarvoor moet je juist de dialoog zoeken.”

Stoppersregeling
Spierings ziet in het landelijke actieplan overigens ook diverse aanknopingspunten met het beleid van de provincie Brabant, waar bijna de helft van alle Nederlandse varkens zit. De suggesties voor mestverwerking, lege stallen en een stoppersregeling sluiten aan bij wat Brabant wil.