Volledig scherm
Nicole van den Hurk.

Geen nieuwe rechters in moordzaak Nicole van den Hurk

* UPDATE 13.45 UUR * EINDHOVEN - Er komen geen nieuwe rechters in de zaak-Nicole. De wrakingskamer heeft het verzoek van de familieleden als spreekgerechtigden niet ontvankelijk verklaard. Het verzoek wordt dan ook afgewezen.

De familieleden hadden alle vier in de rechtbank nog iets willen zeggen over Nicole. Toen dat van de Bossche rechter niet mocht was voor Ad en Tommy van den Hurk en Jolanda en Debbie van der Weijden vorige week de maat vol. Ze eisten nieuwe rechters en wilden alsnog hun zegje doen.

Advocaat Richard Korver wraakte vrijdagmorgen de rechtbank namens de nabestaanden van het 15-jarige meisje dat in 1995 werd omgebracht. Volgens Korver heeft de familie het gevoel dat de rechtbank geen respect heeft voor de familie van Nicole. Hij staat stiefmoeder Jolanda van der Weijden, haar dochter Debbie en Nicole's halfbroer Tommy bij.

Onwelgevallige beslissingen van de rechtbank zijn geen grond voor wraking, aldus de rechter die het wrakingsverzoek behandelde. ,,Het subjectieve standpunt van de familie is belangrijk, maar niet doorslaggevend", zei hij. Wanneer de zaak weer verder gaat is niet bekend. Er moet nieuwe data worden gezocht om de zitting af te ronden.

Onverwacht
Het verzoek tot wraking van de rechter kwam vrijdag onverwacht, al is de discussie over spreekrecht sinds eind vorig jaar opgelaaid door de zaak-Nicole. Ook minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) liet zich uit over het spreekrecht voor nabestaanden na Kamervragen. Minister Van der Steur ging vorig jaar niet specifiek in op de zaak-Nicole, al zei hij dat de rechter altijd de ruimte heeft om zelf te bepalen wie hij of zij nog wil horen.