Volledig scherm
© Thinkstock

Geen provincielening van 35 miljoen nodig voor aanleg glasvezel in Brabants buitengebied

DEN BOSCH - De Maatschappij voor Breedband Internet Brabant (Mabib), dat in de buitengebieden van de provincie meer dan 35.000 huishoudens van snel internet gaat voorzien, heeft geen overheidslening nodig voor de realisatie van dat plan. Door de lage rentestand kan Mabib hiervoor makkelijk elders de benodigde 35 miljoen lenen met minder voorwaarden.

Om ook het Brabantse buitengebied van snel internet te kunnen voorzien, heeft de provincie Noord-Brabant in 2014 het 'Breedbandfonds Brabant' opgericht. Bedrijven en initiatieven van burgers konden een beroep doen op een lening uit dit fonds.

Begin dit jaar heeft het Breedbandfonds op deze manier aan Mabib een lening verstrekt van 35 miljoen euro. Door de veranderde omstandigheden in de markt voor aanleg van snel internet, heeft Mabib inmiddels zelf voldoende financiering kunnen aantrekken. De lage rentestand maakt dit extra aantrekkelijk voor het bedrijf. Bovendien is een lening van private financiers niet verbonden aan regels van de Europese Unie.