Volledig scherm
Biggetjes bij hun moeder in de stal van een varkenshouderij. Foto: ANP

GGD blij met aandacht gezondheid bij stal

DEN BOSCH - De GGD in Brabant is enthousiast dat het kabinet een verband legt tussen aantallen vee en grootte van stallen en de volksgezondheid. Volgens hoofd infectieziektenbestrijding Jos van de Sande is dat voor het eerst. ,,Het was altijd mijn strijdpunt.’’

De GGD is blij dat het kabinet erkent dat er een probleem is. ,,Op sommige plaatsen is echt een grens bereikt en het is goed dat je daar mee aan de slag gaat.’’

Van de Sande bevestigt dat concrete grenzen aan aantallen dieren en grootte van stallen nog niet te noemen zijn. Voor het vaststellen van een norm is nader onderzoek nodig is om die te kunnen onderbouwen, benadrukt hij.

Kanteling
De provincie Noord-Brabant constateert vrijdag in het kabinetsstandpunt over gezondheid en veehouderij een gekantelde denklijn op het ministerie van Economische Zaken. Gedeputeerde Yves de Boer is blij dat er na lang wachten aandacht is voor een betere balans tussen economie en de zorgen over de volksgezondheid.

Hij is bovendien tevreden over de ruimte die provincies en gemeenten krijgen om harde criteria te gaan ontwikkelen zoals Brabant eerder deed met een maximumgrens voor megastallen. De Boer benadrukt wel dat het nog lastig is om normen goed te onderbouwen zodat een rechter die goedkeurt.