Volledig scherm
Soa-testen. © ANP

GGD Hart voor Brabant hoopt soa-spreekuur eind deze maand te hervatten

DEN BOSCH/TILBURG - De GGD Hart voor Brabant hoopt eind deze maand het soa-spreekuur te kunnen hervatten. Dat is de duidelijk geworden in een gesprek tussen een delegatie van Brabantse huisartsen en de gezondheidsinstelling. 

Twee weken geleden waren de huisartsen nog bepaald niet te spreken over de GGD.Hart voor Brabant, actief in de hele regio, schoof vanwege een acuut personeelstekort de verantwoordelijkheid voor ‘soa-zorg’ zonder overleg door naar huisartsen. Daar viel ook het verstrekken van PrEP-medicatie, een middel om het risico op een hiv-besmetting uit te sluiten, onder. 

Hulplijnen

Het personeelstekort is er nog altijd, maar de huisartsen - die zichzelf niet gespecialiseerd genoeg achten - kunnen nu hulplijnen inschakelen: het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en het JBZ in Den Bosch. 

De GGD, die excuses heeft gemaakt over de plompverloren manier van communiceren met de huisartsen, heeft inmiddels een nieuwe soa-arts in opleiding. ,,Dat is nog steeds kwetsbaar, maar het is nou eenmaal moeilijk om artsen te vinden”, zegt Freek Teller, huisarts bij De Vier Kwartieren in Boxtel en bestuurslid van het Jeroen Bosch Huisartsenoverleg.

  1. Zes vragen over dronken Bulgaar die babyleven verwoestte door aanrijding
    PREMIUM

    Zes vragen over dronken Bulgaar die babyleven verwoestte door aanrijding

    OUDENBOSCH - Een Bulgaar wordt ervan verdacht dat hij op 1 november 2015 stomdronken een ongeluk veroorzaakte waardoor een baby zwaar gehandicapt raakte. Tegen de man werd woensdag 108 dagen celstraf geëist, waarvan 50 dagen voorwaardelijk. Als de rechter die eis toewijst lijkt de kans klein dat de Bulgaar zijn straf moet uitzitten. Hij is namelijk verdwenen. Op sociale media roept de zaak immense verontwaardiging op.