Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

GGD Hart voor Brabant schrapt soa-spreekuur

DEN BOSCH - De GGD Hart voor Brabant heeft een personeelstekort en is per direct gestopt met het soa-spreekuur. Die verantwoordelijkheid is zonder overleg doorgeschoven naar huisartsen. Die zijn daar bepaald niet over te spreken. ,,De huisartsen zijn al overbelast”, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). 

De GGD Hart voor Brabant, actief in de hele regio, schrijft in een spoedbericht aan de Brabantse huisartsen dat ze ‘momenteel niet aan de kwaliteitseisen kunnen voldoen’ en om die reden besloten hebben tijdelijk met de soa-spreekuren te stoppen. Dat komt erop neer dat mensen die zich zorgen maken na onveilige seks, al klachten hebben of een soa-test willen doen niet langer bij de GGD kunnen aankloppen. 

Hiv-besmetting

Bovendien is de instantie ook gestopt met het verstrekken van PrEP-medicatie, een middel om het risico op een hiv-besmetting uit te sluiten. Een woordvoerster van de GGD verzekert dat mensen die onlangs bij een van de Hart voor Brabant-locaties geholpen zijn, geen vraagtekens hoeven te zetten bij de kwaliteit van de behandeling. ,,De bezetting was op orde, maar door langdurige ziekte en zwangerschapsverlof is dat nu niet meer het geval.” Ook ‘buur-GGD’s’ zijn op dit moment niet in staat om de helpende hand te bieden. 

Zolang de GGD het artsenbestand niet op orde heeft, is het dus aan de huisartsen. Er staan inmiddels vacatures open om de twee benodigde nieuwe specialisten te vinden.

  1. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij nikabdraagster uit trein zet

    Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij nikabdraag­ster uit trein zet

    ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt, dat is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”