Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

GGD Hart voor Brabant schrapt soa-spreekuur

DEN BOSCH - De GGD Hart voor Brabant heeft een personeelstekort en is per direct gestopt met het soa-spreekuur. Die verantwoordelijkheid is zonder overleg doorgeschoven naar huisartsen. Die zijn daar bepaald niet over te spreken. ,,De huisartsen zijn al overbelast”, zegt een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). 

De GGD Hart voor Brabant, actief in de hele regio, schrijft in een spoedbericht aan de Brabantse huisartsen dat ze ‘momenteel niet aan de kwaliteitseisen kunnen voldoen’ en om die reden besloten hebben tijdelijk met de soa-spreekuren te stoppen. Dat komt erop neer dat mensen die zich zorgen maken na onveilige seks, al klachten hebben of een soa-test willen doen niet langer bij de GGD kunnen aankloppen. 

Hiv-besmetting

Bovendien is de instantie ook gestopt met het verstrekken van PrEP-medicatie, een middel om het risico op een hiv-besmetting uit te sluiten. Een woordvoerster van de GGD verzekert dat mensen die onlangs bij een van de Hart voor Brabant-locaties geholpen zijn, geen vraagtekens hoeven te zetten bij de kwaliteit van de behandeling. ,,De bezetting was op orde, maar door langdurige ziekte en zwangerschapsverlof is dat nu niet meer het geval.” Ook ‘buur-GGD’s’ zijn op dit moment niet in staat om de helpende hand te bieden. 

Zolang de GGD het artsenbestand niet op orde heeft, is het dus aan de huisartsen. Er staan inmiddels vacatures open om de twee benodigde nieuwe specialisten te vinden.

  1. Rondleiding op de crisisopvang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’

    Rondlei­ding op de crisisop­vang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’

    HALSTEREN - Het is vijf uur en eigenlijk zit onze rondleiding bij de crisisopvang van GGZ WNB er wel zo’n beetje op als plots een nieuwe cliënt binnenkomt met de ambulance, vergezeld door politie-agenten. Een jonge man die stemmen hoort en thuis door het lint is gegaan. ,,Wij hebben geen plek, misschien Emergis of Breburg?”, vraagt Claire de Vries zich hardop af tijdens het overleg met de psychiater voordat ze de man gaan beoordelen.