Giftig drugsafval direct in de Brabantse grond geloosd: ‘Alles wat hier in de bodem zit gaat dood’
videoPlanken verstopt onder de bladeren, met daaronder een dikke witte laag en uit elkaar gevallen grond. Cocaïneresten, weet de expert van de politie op basis van de vieze geur. In een bos in Halsteren blijkt een tijdlang drugsafval rechtstreeks in de grond geloosd. De vrees is dat dit een populairdere methode wordt voor criminelen, die vele malen schadelijker is.
Er wordt meer drugs geproduceerd, er worden meer labs gevonden, maar het aantal dumpingen daalt. Waar gaat het afval dan heen? Vaker direct de grond in, vrezen opsporingsinstanties.
,,Het is een verschrikkelijk gif, daar gaan heel veel dieren aan dood”, zegt boswachter Erik de Jonge in de documentaire De verborgen prijs van drugs in Brabant op deze site. Waar drugsafval tot nu toe vaak in de grote blauwe vaten werd gestopt waarin ook de grondstoffen worden aangeleverd, hebben criminelen een manier gevonden om hun afval ongezien kwijt te raken. Direct in de grond.
Hoe gevaarlijk dat kan zijn laat drugscoördinator Freek Pecht zien aan documentairemaker Margo de Haas. In een Tilburgs lab laat hij een vat van 200 liter zien, met een sterk zurig afval. ,,Als iemand daarin zou verdwijnen, smelt alles. Tot op de botten aan toe." Waar hier het spul nog ‘netjes’ in een ton zit, gaat het op andere plaatsen direct met een slang de grond in. Pecht: ,,Ze graven een gat, lozen het afval erin, dekken het af en doen of het er niet is.”
Bekijk hier aflevering 2 van De verborgen prijs van drugs in Brabant:
Onzichtbare schade
Het is gemakkelijk voor te stellen dat een ree die door dit spul loopt zijn poten brandt. Maar erger nog is volgens boswachter De Jonge de schade aan de bodem. ,,Op het moment dat een ree bijvoorbeeld door drugsafval heen loopt zullen zeker zijn poten daaraan kapot gaan, maar het probleem zit voornamelijk in het onzichtbare: de bodem. Al ons leven komt voort uit de bodem. Daarop moeten we zuinig zijn.”
Vervuild grondwater gaat de akkers op, om te beregenen, en het kan in ons drinkwater terechtkomen. Daarbij komt dat alles wat hier in de bodem zat, dood is, vervolgt De Jonge. Ook zijn de kosten voor het opruimen een tiental keer hoger dan gebruikelijk bij gewone dumpingen in vaten en jerrycans.
Kijk hier
Bekijk hierboven aflevering 2 van De verborgen prijs van drugs in Brabant. De volledige serie zie je hieronder. Met aflevering 1: Lage straffen voor runnen drugslab en aflevering 3: Hoe 1 op de 5 boeren benaderd wordt door drugscriminelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In het water zitten niet alleen medicijnresten: ‘Wij zijn het afvoerputje van Europa’
BREDA - Medicijnresten van onder meer anti-depressiva en angstremmers hebben mogelijk effect op de onderwaterwereld en daardoor op de hele voedselketen, zo werd begin deze week bekend. Moeten we ons zorgen maken? -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
Deze pagina gaat verdwijnen, klik hier om uw eigen gemeentepagina in te stellen
Op deze pagina vond je altijd het nieuws uit de streek. Om je nog lokaler nieuws te bieden, biedt het Brabants Dagblad je nu een pagina aan met het nieuws uit jouw gemeente én de directe omgeving. -
PREMIUM
Voorlopig genoeg nieuwe woningen in de pijplijn: ‘Maar ontwikkelaars kunnen op de rem trappen’
BERGEN OP ZOOM - Terwijl de bouw van nieuwe woningen landelijk afvlakt, loopt de woningbouw op de Brabantse Wal nog in de pas. Zo heeft Bergen op Zoom dit jaar 700 woningen in de pijplijn zitten. ,,De vraag is alleen: kunnen we die aantallen vasthouden?” -
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
PREMIUM
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
-
-
Leuk, die slingers op de Stationsweg, maar waar zijn ze voor? ‘Een beetje kleur in deze grauwe dagen’
DEN BOSCH - 'Den Bosch. Stad van historie. Verbinder van heden en verleden.’ Dat, en nog vele andere kreten, staat op kleurrijke slingers die tussen de bomen op de Stationsweg gespannen zijn. Maar waar zijn ze voor? -
PREMIUM
Vangst van muskus- en beverrat daalt bij Aa en Maas en De Dommel
DEN BOSCH/BOXTEL - Langzaam krijgen de rattenvangers die voor de waterschappen Aa en Maas en De Dommel de muskusrat en beverrat bestrijden, de boel steeds beter onder controle. Het aantal gevangen ratten daalde ook in 2022. Die trend is al een paar jaar zichtbaar.