Een voorproefje van de Paterskerk tijdens Glow 2019.
Volledig scherm
Een voorproefje van de Paterskerk tijdens Glow 2019. © Ocubo

Glow straalt tot buiten de regio: 750.000 bezoekers verwacht

EINDHOVEN - Lichtfestival Glow trekt naar verwachting de komende tien dagen 750.000 bezoekers naar Eindhoven.

Het is alweer de veertiende editie van het Eindhovense evenement. Qua bezoekers hoort Glow inmiddels tot de top vijf van lichtfestivals wereldwijd. Hoewel de organisatie een miljoen bezoekers nog als stip op de horizon heeft, lag de focus de afgelopen jaren vooral op het trekken van meer bezoekers van buiten de regio of zelfs buiten Nederland.

Het Domus Dela-gebouw dit jaar.
Volledig scherm
Het Domus Dela-gebouw dit jaar. © Ocubo

Merkenonderzoeker Hendrik Beerda uit Amsterdam doet jaarlijks onderzoek naar de bekendheid van evenementen, en zag Glow vorig jaar voor het eerst in de top tien van best gewaardeerde stadsevenementen prijken. ,,In dit soort lijstjes staan vaak jarenlang dezelfde evenementen. De opkomst van Glow is echt opvallend. Glow heeft in afgelopen jaren gestaag naam gemaakt, eerst vooral regionaal, maar nu ook nationaal. Bijna alle stadsevenementen zijn vorig jaar minder populair geworden en wat dat betreft was Glow een positieve uitzondering. Vooral het vernieuwende karakter en het kindvriendelijke imago werden genoemd.”

Een officiële ranglijst van beste lichtfestivals ter wereld is er eigenlijk niet. Het festival Fête des Lumières in Lyon wordt vaak geroemd. Het is waarschijnlijk het oudste lichtfestival en met jaarlijks twee miljoen bezoekers ook een van de grootste publiekstrekkers. In Nederland heeft Glow vooral concurrentie van het Amsterdam Light Festival, dat sinds 2012 in december en januari georganiseerd wordt.

Niveau

De organisatie van dat festival telde vorig jaar bijna een miljoen bezoekers, maar volgens Beerda is dat een beetje kort door de bocht. ,,Het gros van de bezoekers zijn mensen die daar toevallig wonen of als toerist verblijven, want het Amsterdam Light Festival is nog niet van het niveau dat veel mensen er speciaal voor naar de stad komen. Dat geldt wel voor Glow en dat is een hele prestatie."

Om de enorme mensenmassa veilig door de route te begeleiden, gaan ook dit jaar grote delen van het Eindhovense centrum in de avonduren op slot voor autoverkeer. Onder andere (delen) van de Wal, Willemstraat, Vestdijk, Emmasingel, Mathildelaan en de Grote Berg zijn vanaf 18.00 uur niet meer toegankelijk. Hoewel veel parkeergarages nog wel open zijn, adviseert de gemeente bezoekers om met het openbaar vervoer of de fiets te komen. Alle wegafsluitingen staan op de website van de gemeente.

De route van lichtfestival Glow in Eindhoven (geel), spektakel (roze), artistiek (oranje), experimenteel (blauw), duurzaam project (groen) en lokaal project (wit).
Volledig scherm
De route van lichtfestival Glow in Eindhoven (geel), spektakel (roze), artistiek (oranje), experimenteel (blauw), duurzaam project (groen) en lokaal project (wit). © RV
  1. Brabants coronanieuws van donderdag | Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen, steeds meer teststraten
    PREMIUM

    Brabants corona­nieuws van donderdag | Opnieuw minder coronapa­tiën­ten opgenomen, steeds meer teststra­ten

    De meest recente cijfers tonen dat er opnieuw minder coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuizen. Ook gaat het de goede kant op met de mensen die weer herstellen. Het aantal nieuwe patiënten in de Brabantse ziekenhuizen ligt ongeveer gelijk op het aantal mensen dat het hospitaal weer mag verlaten. Wel roepen artsen en de koning op om in het paasweekeinde zoveel mogelijk thuis te blijven, ook motorrijders en wielrenners. De capaciteit in de ziekenhuizen is nog altijd beperkt. Een overzicht van het coronanieuws van donderdag.