Volledig scherm
PREMIUM
April is natuurbrandenmaand. © Bert Jansen

Gortdroge Brabantse natuurgebieden tijdens ‘natuurbrandenmaand’ april: ‘Ik heb het nog nooit erg zo gezien’

Vennen drogen op, plassen verdwijnen en de grond is hard: het is ontzettend droog in de Brabantse natuurgebieden. Dat is wel vaker zo in april, dat bij de brandweer bekend staat als natuurbrandenmaand. Maar volgens Boswachter Erik de Jonge van de Brabantse Wal is het dit jaar wel heel erg: “Sommige gebieden moest ik vorig jaar met een bootje oversteken. Nu kan ik er op mijn sokken lopen, zo droog is het.”

In de lente verwacht je geen waarschuwingen over grote droogtes. Toch is april bijna altijd een droge maand in de natuur. ,,Een dipje in deze tijd van het jaar is normaal”, vertelt De Jonge. ,,Maar ik heb het in april nog nooit zo droog gezien als nu. Op de Markiezaat moest ik vorig jaar april nog met een bootje naar de overkant om te voorkomen dat er eieren uit oevernesten wegdreven. Nu kan ik er te voet, op sokken zelfs, oversteken zonder dat ik natte voeten krijg. En nu richting de zomer zal het alleen maar droger worden.”

 1. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.
 2. Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsgenoot Sligro
  PREMIUM

  Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsge­noot Sligro

  VEGHEL/DEN BOSCH - De claim van Jumbo en Coop tegen Sligro Food Group rondom de overname van de supermarktketen EMTÉ bedraagt enkele 'tientallen miljoenen’ euro's. Dat bevestigt een woordvoerster van Jumbo aan Brabants Dagblad. Volgens het consortium Coop & Jumbo heeft plaatsgenoot Sligro een ‘onjuiste voorstelling’ van zaken gegeven. Sligro ontkent dit ten stelligste. In december volgt er een voorlopig getuigenverhoor op de rechtbank in Den Bosch.