Volledig scherm
Reusel-De Mierden is één van de grootste Brabantse varkensgemeentes. © BD

Groei Brabantse varkensstallen blijft doorzetten

DEN BOSCH - Dit weekend is het Weekend van het Varken. Door het hele land staan de staldeuren van 39 varkenshouders open. Van die stallen staan er maar liefst 15 in Brabant. En dat is niet zo gek. De provincie Noord-Brabant is nog altijd koploper in het houden van varkens.

Bekijk ook de kaart, grafieken en cijfers van de varkens in Brabant

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in 2014 in de provincie 5,7 miljoen varkens waren. Dat zijn 2 keer meer varkens dan inwoners. Als het op afzonderlijke gemeenten aankomt, is het Limburgse Venray de koploper, met meer dan 600 duizend varkens. In Brabant is Sint-Anthonis nummer 1 met ruim 400 duizend varkens. Veghel, Bernheze, Deurne en Gemert-Brakel completeren de top 5.

Het CBS-cijfers tonen ook de forse groei van het aantal varkens per bedrijf. Ofwel de schaalvergroting. Terwijl het totale aantal dieren nagenoeg gelijk blijft, tussen de 12 en 12,5 miljoen, blijft het aantal bedrijven flink afnemen. In 35 jaar tijd is het landelijke totaal teruggegaan van ongeveer 42 duizend naar ruim 5 duizend bedrijven.

Aan de open dagen van het 'Weekend van het Varken' doen 39 bedrijven mee. Zes daarvan staan in het verspreidingsgebied van het Brabants Dagblad. In Dongen, Helvoirt, Haaren, Vinkel (2) en Zijtaart.

Weten hoe het met de varkensdichtheid in jouw gemeente staat? Klik op je gemeente op de interactieve kaart.

Volledig scherm
© Bert Jansen