Volledig scherm
PREMIUM
Hulpdienten bij de Duivelswaal in Weurt, waar recent een man uit Nigeria verdronk. © DG

Groot onderzoek naar verdrinkingen in zwembaden en buitenwater

WAALWIJK/UDEN - De Nationale Raad voor Zwemveiligheid start een groot onderzoek naar verdrinkingen en zwemongelukken in Nederland.  Dat moet uitwijzen hoe het aantal ongelukken in zwembaden en buitenwater nog beter voorkomen kan worden. De afgelopen maand kwamen vier Brabanders om het leven door zwemongelukken, onder wie een 52-jarige man uit Uden en een 22-jarige man uit Waalwijk. 

In deze nog niet eerder op zo'n grote schaal gehouden studie, kijken de onderzoekers naar de precieze omstandigheden waaronder een persoon verdronken is of in de probblemen kwam in het water. 

Vier doden de afgelopen maand

De afgelopen maanden kwamen in Brabant meerdere mensen om het leven in buitenwater. Zo waren hulpdiensten 15 juli druk bezig met de zoektocht naar een vrouw die vermist was in het Laco Strandbad bij Nuenen. Haar lichaam werd een dag later gevonden

Net geen twee weken later was eenzelfde zoektocht noodzakelijk bij Waalwijk. Daar kwam een 22-jarige man om het leven in een surfvijver. Eerder deze week kwam ook een man om het leven in de Galderse Meren. Ook een 52-jarige Udenaar kwam deze maand om het leven tijdens het zwemmen in de Mookerplas in het Limburgse Plasmolen.