Groot personeelstekort logistiek in Brabant: 'Vrachtwagens staan stil omdat er geen chauffeurs zijn'
BREDA - De sterke economische groei van de laatste jaren zorgt in Brabant vooral in de transport- en logistieke sector voor grote personeelsproblemen. “Er staan vrachtwagens stil, omdat er geen chauffeurs zijn”, zegt Jeroen de Lange van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW).
Delen per e-mail
De regio West-Brabant is landelijk gezien al jaren een hotspot voor distributie en opslag van goederen. Dat is in eerste plaats te danken aan de centrale ligging tussen Antwerpen en Rotterdam en in de tweede plaats aan de voorheen beschikbare meters om grote distributiecomplexen te bouwen.
Maar die meters raken rap op en de vervoerders komen steeds moeilijker aan chauffeurs. Jeroen de Lange: ,,Als je vandaag met honderd man bij mij op de stoep staat, heb ik morgen voor iedereen werk. Bedrijven kunnen door het stijgende personeelstekort niet meer doorgroeien.”
Sectorplan
In samenwerking met minister Asscher en de betrokken gemeenten heeft de BZW een sectorplan opgesteld om het probleem tegen te gaan. Bedrijven kunnen bij omscholing 50 procent van de opleidingskosten voor chauffeur terugkrijgen. “Zo zijn inmiddels 170 werkzoekenden aan een baan als chauffeur geholpen. Maar dat is nog lang niet genoeg. Het is een grote uitdaging om nieuwe mensen te vinden. Waar gaan we die vandaan halen?”
Net als in de logistieke sector zijn er volgens De Lange grote problemen in de technische sector en in de bouw. ,,Aannemers bellen nu zelfs naar scholen om te vragen naar stagiairs. Nog maar twee jaar geleden was dat ondenkbaar. Toen waren er geen stageplekken te vergeven, omdat er zo weinig werk was in de bouw. Gelukkig zijn er initiatieven van de bouwschool in Breda om aan mensen te komen, want de situatie is echt nijpend.”
Een andere sector die kampt met een ernstig personeelstekort is de zorg. “Er zijn zorginstellingen die afdelingen noodgedwongen sluiten.”
Bijstand
Volgens De Lange gaat slechts 10 procent van de mensen met een WW-uitkering door naar de bijstand. ,,Vrijwel iedereen komt binnen twee jaar weer aan het werk. Het is daarom belangrijk om de grote groep bijstandsgerechtigden te activeren daar waar mogelijk. Al was het maar om de gemeenten niet langer te laten leeglopen op deze sociale uitgaven.”
Een andere maatregel is het beperken van de uitstroom van oudere werknemers door deze langer fit te houden. De Lange: ,,We zijn speciaal hiervoor, in samenwerking met het bedrijfsleven, het project Jij Blijft Bij gestart.” Ook is het streven werkgevers te motiveren om werkzoekende 50-plussers aan te nemen.
Hoveniers
,,Hoveniers? Daar is niet aan te komen. In heel West-Brabant kwamen afgelopen jaar welgeteld vijf geschikte leerlingen van de opleiding. Gelukkig hebben wij er één van gekregen. Ik heb nu dertien man bij De Seizoenen, maar kan er gerust twee of drie bij hebben. Laat ze maar bellen. Advertenties in kranten en tijdschriften, sociale media... Het lukt gewoon niet. Terwijl wij toch een schitterend beroep hebben. Ik doe het al vanaf mijn twaalfde. Het is natuurlijk af en toe flink aanpoten, maar ik geniet ook iedere dag. Je staat wel altijd buiten, krijgt vuile handen en je moet geen acht-tot-vijf-mentaliteit hebben. Dat kunnen veel jongeren kennelijk niet meer opbrengen. Ik hoor van het Prinsentuin College dat ze zelfs klassen voor de hoveniersopleiding hebben moeten samenvoegen, omdat er minder belangstelling bestaat. Dus zijn we nu maar onze eigen mensen aan het opleiden."
Thijs Schreurs (29), eigenaar De Seizoenen, hoveniersbedrijf in Zundert.
Schoonmakers
,,Schoonmakers? Die zoeken wij altijd, en zeker nu de economie weer draait. Dat is natuurlijk goed voor ons bedrijf met 150 mensen, maar maakt het ook moeilijk om aan personeel te komen. Alle branchegenoten zoeken immers mensen en dat maakt de spoeling steeds dunner. Wij werken landelijk, dus plaatsen lokaal personeelsadvertenties en houden ook ter plekke sollicitatiegesprekken, zo mogelijk bij mensen thuis. Maar er komen geen tientallen reacties meer op een oproep. Ons probleem is dat je niet meer net als vroeger iemand na een proeftijd van twee maanden een vast dienstverband kunt geven. Als we werk kwijtraken en we hebben geen vervangend werk, blijven wij met de kosten van deze medewerkers zitten. Schoonmaakcontracten zijn in de meeste gevallen opzegbaar per drie maanden. Dat vergt dus best extra aandacht bij het aannemen van personeel."
Leo Ruedisueli (65), directeur Schoonmaak Onderneming Nederland BV, Breda.
Koks
,,Koks? Voor een goeie is altijd werk. Mensen met een wit boordje worden vervangen door computerprogramma's. Die zie je over tien jaar niet meer. Maar mensen achter het fornuis van de Draak, die van water tot saus alles zelf moeten maken en niet met half-fabrikaten werken, díe koks blijven altijd nodig. Wij hebben nu geen vacatures. Maar dan moet ze wel netjes behandelen, goed salaris bieden en sociaal leven gunnen. In de keuken is fantastisch, maar het is een zwaar beroep, met lange uren en de nodige stress. Daar is nu eenmaal niet iedereen voor te porren. Of het nou voor, tijdens of na een crisis is. Gelukkig is er weer waardering voor vakmensen. In onze keuken werken een chef, sous-chef, twee vakvolwassenen, twee leerlingen en meestal ook een stagiaire. Van hen moeten wij ambassadeurs voor ons bedrijf maken, dan hoef je nooit personeel te zoeken."
Frans Hazen (66), eigenaar oudste hotel van Nederland, De Draak in Bergen op Zoom.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Fijn hoor, een telefoongesprek met een ander mens om de allenigheid wat weg te poetsen
DEN BOSCH - De Ouderenlijn is een initiatief om eenzaamheid tegen te gaan. Deelnemers vanaf 55 jaar worden met elkaar in belcontact gebracht. De KBO werkt mee aan een proef in Brabant. ,,Voor mensen die verlegen zitten om een praatje, een fijn gesprek om lege uren te vullen.” -
Burgemeester na ernstige mishandeling in Helmond: ‘Dit kan niet ongestraft voorbij gaan’
HELMOND - De Helmondse burgemeester Elly Blanksma heeft met afschuw naar de beelden gekeken die op sociale media rondgaan van een vechtpartij in het centrum van Helmond. ,,We zullen er alles aan doen zodat de verdachten gestraft worden”, laat Blanksma maandagochtend bij NPO radio 1 weten. -
UPDATE Ouders baby Luna gaan in hoger beroep
VUGHT - De ouders van baby Luna gaan in hoger beroep bij het medisch tuchtcollege. Dat zegt moeder Marloes Schuiling tegen het Brabants Dagblad. -
PREMIUM
Dit jaar zeven miljoen kerstpakketten, krijg jij er ook een?
VEGHEL - Is het een doos met onzin of gewoon een gezellige traditie? De komende weken krijgen er naar schatting zo'n zeven miljoen Nederlanders een kerstgeschenk, uiteenlopend van een fles wijn met een strik tot een online keuzegeschenk of een groot pakket met delicatessen. De wondere wereld van het kerstpakket. -
PREMIUM
Werken als ‘lab-slaaf’ in drugsindustrie: pillen draaien tot de dood erop volgt
Op winst beluste pillenboeren, onervaren lab-slaven en cowboys die snel veel geld willen verdienen, maken het werk in een drugslab levensgevaarlijk. ,,Ze zijn nog te beroerd om een koolmonoxidemelder op te hangen.’’
-
PREMIUM
Waarom het absoluut noodzakelijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan
De eerste uitnodiging voor een nieuwjaarsreceptie ligt weer op mijn bureau en daarmee liggen er ongetwijfeld ook wat ongemakkelijke ontmoetingen in het verschiet. Ontmoetingen met mensen bij wie ik het afgelopen jaar stevig op de tenen ben gaan staan, bijvoorbeeld in deze rubriek. Het waren tenen van burgemeesters, commissarissen, officieren van justitie en andere hoge functionarissen. Straks schud ik ze de hand en we zullen beleefd zijn. We zijn immers professionals. -
PREMIUM
COLUMN PLAATS DELICT Een verbod op festivals zal de drugscaroussel niet afremmen
De burgemeester van Hellendoorn, Anneke Raven, geeft geen vergunning meer af voor het plaatselijke Hardshock Festival. Bij de laatste editie, op 23 mei, testte de politie twintig bezoekers op drugsgebruikers: alle twintig reageerden positief. Het is mooi geweest, dacht Raven: ‘Dit wil ik niet meer'. -
PREMIUM
Hartstikke rijk met een gehandicapte dochter
OSS - Eline, dochter van Ingeborg van Heumen uit Heesch, is ernstig meervoudig gehandicapt. Ze wilde een veilige opvang voor haar kind, een die als thuis voelt. Ze zocht naar zorg met liefde, tijd en aandacht. Ze vond het niet. Wat dan? Dan begin je zelf zo’n huis. ‘Zorgen? Ja! Maar Eline bréngt vooral veel’.