Bestuursgebouw de Grote Beek in Eindhoven
Volledig scherm
Bestuursgebouw de Grote Beek in Eindhoven © FotoMeulenhof

Grote Beek Eindhoven treft maatregelen na zelfmoordpoging

EINDHOVEN - In het atrium van GGZ-instelling De Grote Beek in Eindhoven is alsnog een net opgehangen nadat een cliënt probeerde zelfmoord te plegen door van de eerste etage naar beneden te springen. De GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen) heeft dat desgevraagd erkend.

Vorige week werd bekend dat de GGzE aansprakelijk is gesteld door de man die zelfmoord probeerde te plegen. De man uit Son en Breugel werd opgenomen op de crisisopvang van de Grote Beek en hij vindt het onbegrijpelijk dat hij een kamer kreeg op de eerste verdieping terwijl hij daar was voor zelfmoordneigingen. Hij claimt de schade die hij heeft geleden door de dwarslaesie die hij heeft overgehouden aan zijn sprong.

Kwaad geschied
Een medewerker van de Grote Beek die anoniem wil blijven, zegt naar aanleiding van publiciteit over de kwestie dat het net werd opgehangen op de dag na de zelfmoordpoging. Ook de echtgenote van de voormalig cliënt werd geconfronteerd met het net toen ze na de tragische gebeurtenis nog eens op de afdeling was, zegt advocaat André van Schaick.

Van Schaick procedeert namens de man tegen de GGzE. De advocaat concludeert dat het net bewijst dat de veiligheidsmaatregelen onvoldoende waren. ,,Het is pas opgehangen nadat het kwaad geschied was.''

Niet volgens de eisen ingericht
In de rechtszaal heeft de GGzE tegengesproken dat de afdeling niet volgens de eisen was ingericht. Vanwege de lopende rechtszaak wil de GGzE niet ingaan op vragen over de overwegingen om alsnog maatregelen te treffen in het atrium. De instelling wil evenmin reageren op het verhaal van de anonieme medewerker die zegt dat het personeel al voor de het drama heeft gepleit voor een net en dat ook de politie en bezoekers zich hebben verbaasd over de gevaarlijke situatie.

  1. Brabants coronanieuws van donderdag | Opnieuw minder coronapatiënten opgenomen, steeds meer teststraten
    PREMIUM

    Brabants corona­nieuws van donderdag | Opnieuw minder coronapa­tiën­ten opgenomen, steeds meer teststra­ten

    De meest recente cijfers tonen dat er opnieuw minder coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuizen. Ook gaat het de goede kant op met de mensen die weer herstellen. Het aantal nieuwe patiënten in de Brabantse ziekenhuizen ligt ongeveer gelijk op het aantal mensen dat het hospitaal weer mag verlaten. Wel roepen artsen en de koning op om in het paasweekeinde zoveel mogelijk thuis te blijven, ook motorrijders en wielrenners. De capaciteit in de ziekenhuizen is nog altijd beperkt. Een overzicht van het coronanieuws van donderdag.