Volledig scherm
Bussemakers (centraal) nam het bidbook in ontvangst van wethouders van de betrokken gemeenten.

Grote Brabantse steden willen samenwerken op gebied van cultuur

TILBURG/DEN BOSCH - De Brabantse steden Tilburg, Den Bosch, Breda, Eindhoven en Helmond willen meer samenwerken met het Rijk op het gebied van cultuur. Dat staat in een bidbook van Brabantstad dat maandag werd overhandigd aan minister Jet Bussemaker.

In het bidbook staat omschreven hoe de steden nu al samenwerken en wat er op het gebied van cultuur al gebeurt. Brabantstad biedt de provincie daarna aan als proefgebied voor culturele projecten. 'We bieden de intensieve samenwerking, innovatieve werkwijze, vele cross-overs en experimenteerruimte van onze stadsregio aan als proeftuin voor de toekomst', zo is in het boek te lezen.

"We hebben als Brabantstad een lans gebroken richting de minister voor de kracht van de regio", aldus wethouder Marcelle Hendrickx van Tilburg.

Advies
Ook het recent uitgesproken advies van de Raad van Cultuur kwam aan bod. Die raad adviseerde het Rijk om Het Zuidelijk Toneel en andere culturele instellingen in Brabant geen subsidie meer te geven. Hendrickx:"Vanzelfsprekend hebben we ook opnieuw aangegeven dat wij het advies van de Raad van Cultuur niet op alle punten begrijpen."

Volledig scherm
Minister Jet Bussemaker © ANP