Volledig scherm
Er is veel rook ontstaan bij de brand in Haps. © SK-Media

Grote brand bij boerderij in Haps, bijna 400 kalveren komen om

HAPS - Bij het veebedrijf Agri BV aan de Dorsheseweg in Haps is donderdagavond een grote brand uitgebroken in een stal met 400 kalveren. Nagenoeg alle kalveren uit de stal zijn omgekomen door de brand. 

De stal heeft zoveel schade opgelopen, dat die als verloren beschouwd moet worden. Veel van de dieren zijn overleden. Ook lopen er dieren rond met blaren. Een aantal koeien is uitgebroken en in de sloot beland. Twee dierenartsen zijn aanwezig op de plek. Zij hebben onder meer enkele loslopende koeien gevangen. Ook hebben zij volgens getuigen sommige dieren uit hun lijden verlost. Onduidelijk is nog hoeveel dieren precies de brand hebben overleefd. 

In totaal heeft het bedrijf zo'n 1.000 kalveren. De brand ontstond rond 21.00 uur en was uitslaand. In de wijde omtrek waren lange tijd grote, zwarte rookwolken te zien. Inmiddels is de rook afgenomen.

Volledig scherm
Door de brand in Haps hebben koeien brandwonden opgelopen. © SK-Media

Brandweerlieden van diverse korpsen uit Cuijk, Haps, Boxmeer, Uden en Veghel kwamen ter plaatse om het vuur te blussen. Volgens de brandweer is het nog niet bekend hoe de brand in de grote veestal kon ontstaan. Geruchten doen de ronde dat het te maken heeft met laswerkzaamheden in de stal, maar dat kon de brandweer niet bevestigen. 

Wel is duidelijk dat door de brand geen menselijke slachtoffers zijn gevallen. 

De brand trekt veel bekijks van buurtbewoners. Ook burgemeester Wim Hillenaar van Cuijk is ter plaatse en spreekt zijn medeleven uit. Hij sprak vanavond met de familie, die volgens hem 'stond te shaken' door wat er is gebeurd. ,,De familie was enorm verrast over hoe snel de brand uitbrak en uitbreidde. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd.’’, liet hij weten

De kijkers werden door de politie en brandweer op afstand gehouden van het vuur. Om te voorkomen dat meer mensen dicht bij het vuur komen, is honderden meters van de boerderij de weg afgezet. Er is geen asbest vrijgekomen bij de brand. 

Het ruimen van de dode dieren gaat mogelijk straks nog gebeuren. Eerst is de brandweer nog aan het controleren of alle brandhaarden uit zijn. 

Volledig scherm
De weg is afgezet om de vele toegestroomde buurtbewoners op afstand te houden. © DG
  1. Zuidelijk Toneel betrokken 
bij publiciteitsstunt rond gestolen Picasso
    PREMIUM

    Zuidelijk Toneel betrokken bij publici­teits­stunt rond gestolen Picasso

    TILBURG/ANTWERPEN - Overvallen door hun eigen publiciteitsstunt zijn ze, de makers van het Antwerpse theatercollectief Berlin. Contacten met de pers zijn tijdelijk stilgelegd. Ook Het Zuidelijk Toneel , coproducent van de voorstelling die volgend jaar in Tilburg zijn Nederlandse première beleeft, verwijst naar de korte door Berlin gegeven verklaring. ‘We willen eerst praten met de betrokkenen. Binnen enkele dagen geven we meer duiding’, schrijft Berlin op zijn website.