Volledig scherm

Grote prijsverschillen bij dierenartspraktijken in Brabant

DEN BOSCH - Er bestaan grote verschillen in tarieven die dierenartsen in de regio hanteren. Dit beeld legt de nieuwe vergelijkingssite Dierenartskiezen.nl bloot. Maar de prijzen die op de site staan, kloppen niet altijd.

Er hangen zeker gevarieerde prijskaartjes aan dezelfde behandelingen, zo blijkt na contact met verschillende klinieken die op de vergelijkingssite worden genoemd. Zo kost het castreren van een hond boven de 30 kilo 325 euro bij AniCura Dierenziekenhuis Tilburg. De goedkoopste optie om een hond van dit gewicht te laten castreren in regio Tilburg kost 159,95 euro bij PetsFit aan de Westermarkt. Een verschil van ruim 160 euro. 

Waarom

Een medewerksters van AniCura legt uit waar het prijsverschil vandaan kan komen. ,,Wij gebruiken in onze kliniek de nieuwste apparatuur en veiligste narcosemiddelen. Bij sommige praktijken werkt een dierenarts alleen, hier is er altijd een assistent bij. Dat soort dingen merk je natuurlijk in de prijs. Zo kun je bij een goedkopere dierenarts al na een kwartiertje buiten staan wanneer een huisdier ingeënt moet worden, bij ons krijgt een dier een uitgebreide controle en duurt dat sowieso een half uur." Volgens de medewerkster geldt ook dat ieder voor zich beslist wat een goede prijs is.

Een andere PetsFit-locatie schrijft het relatief lage tarief voor sterilisatie toe aan het feit dat de kliniek zich toespitst op alleen castraties, sterilisaties, vaccinaties en gebitsbehandelingen. 

Onvolledig

Sommige dierenartsen weten niet eens van de vergelijkingssite af of zijn hier niet echt over te spreken. Zo zijn niet alle prijzen op Dierenartskiezen.nl correct of volledig. Zo kost een jaarlijkse inenting van een hond boven de tien kilo bij Anicura geen 48,59 euro, zoals de vergelijkingssite meldt, maar 40,65 euro. Dierenartsenpraktijk Bommelerwaard vraagt volgens de site 253,85 euro om een hond boven de tien kilo te castreren, maar dat kost na contact met de praktijk maar 191,40 euro. Voor een hond van boven de 50 kilo betalen baasjes wel het bedrag van 253,85 euro. Ook staan niet  van iedere dierenarts in de regio de prijzen vermeld. Zo zijn in regio Tilburg van maar zeven van de 28 klinieken prijzen bekend, in omgeving Den Bosch en Zaltbommel is dit elf van de 29, rondom Oss zeven van de 24 en in Uden is dit negen van de 28.

Nieuwe site

De site Dierenartskiezen.nl bestaat sinds afgelopen dierendag. ,,Zo'n 50 procent van alle praktijken in Nederland staat nu verwerkt op onze site", laat een medewerker weten. Binnen een maand verwacht de site een compleet aanbod te hebben. ,,Het gaat razendsnel. Soms willen dierenartsen ons de tarieven niet laten weten, maar dan zijn er vaak ook consumenten die ons facturen sturen waar de bedragen op staan. Natuurlijk gebeurt het ook wel eens dat een prijs niet helemaal correct op onze site staat, maar het is voor ons geen probleem als praktijken dit zien en contact met ons opnemen. Dan lossen we het op."

 De artsen geven in ieder geval een tip mee: vertrouw niet blindelings op een vergelijkingssite en bel liever even direct naar een praktijk voor de laatste informatie over tarieven en diensten.