Volledig scherm

Hagelschade en overlopen akkers in Zuidoost-Brabant: Wie gaat wat betalen?

EINDHOVEN - Staatssecretaris Martijn van Dam gooide als eerste olie op het vuur. Ondernemers die getroffen zijn door het noodweer hoeven niet te rekenen op steun uit de staatskas. Volgens hem is de water- en hagelschade verzekerbaar.

Om akkerbouwers te helpen werd in 2010 in samenspraak met diezelfde boeren, verzekeraars en de overheid de brede weersverzekering in het leven geroepen. Reden: belastingbetalers hoeven niet op te draaien voor de risico's van de landbouwers. Meedoen is vrijwillig en verkleint het ondernemersrisico. Glastuinbouwers hebben geen keus. Zij zijn verplicht een hagelverzekering af te sluiten.

Werktijdverkorting
Van Dam wil de mogelijkheid voor werktijdverkorting wel bespreken. Op deze manier behouden mensen hun baan. Een succesformule want menig bedrijf werd zo door de crisis geloodst.

Volgens getroffen boeren heeft wat gebeurd is niets met ondernemersrisico te maken. Er is sprake van 'overmacht' en ze spreken van een 'ramp'. Dat zou de deur naar financiële steun openen via de Wet tegemoetkoming schade.

Zeldzaamheid
Dat de immense hoosbuien en de hagelstorm een zeldzaamheid zijn, bevestigt het KNMI. Dat het water en de ijsklompen in hetzelfde gebied vielen, maakt wat gebeurd is uniek. De wijzende vinger ging na de eerste hoosbuien al snel richting de waterschappen. Zij zijn volgens de boeren schuldig aan een falend maaibeleid, het niet anticiperen op het weer en een natuurlobby die goed waterbeheer in het buitengebied onmogelijk maken. De waterschappen zelf houden vast aan bestaande regels en beleid. 'Ons treft geen blaam. Regels zijn regels'. Toch wordt overleg opgestart om plannen voor de toekomst te maken. Watergraaf Peter Glas van De Dommel bekende dat de huidige wetgeving wellicht is ingehaald door een veranderend klimaat.