Volledig scherm

Halal zwemmen Breda buiten publieke uren mag van minister Asscher

BREDA - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt dat het een zwembad vrij staat om buiten de publieke uren het bad te verhuren voor private initiatieven, zoals halal zwemmen of zwemavonden voor nudisten of homoseksuele mannen. Hij schrijft dit in zijn antwoorden op vragen van Tweede Kamerlid Sjoerd Potters (VVD).

Potters had de vragen gesteld na berichtgeving in BN DeStem over halal zwemmen in Breda: speciale zwemavonden voor moslima's in zwembad Sonsbeeck. Halal zwemmen betekent dat er door de vrouwen gezwommen kan worden op een manier die volgens hun geloof is toegestaan.

Potters had aan de minister gevraagd of hij de mening deelt dat de speciale zwemavond in Breda de segregatie tussen verschillende bevolkingsgroepen bevordert en dat dit de emancipatie van de vrouw tegengaat. Verder vroeg hij of Asscher het ook onwenselijk vindt dat een publieke voorziening als een zwembad voor 'segregerende en anti-emancipatoire zwemavonden' worden ingezet.

Asscher vindt segregatie op basis van etniciteit, religie of andere gronden onwenselijk. Hij wijst op de Algemene wet gelijke behandeling. Die verbiedt dat er onderscheid wordt gemaakt naar geslacht, levensovertuiging of andere gronden. "De Algemene wet gelijke behandeling geldt echter niet voor clubs en bijeenkomsten die een besloten karakter hebben."

De minister is niet van plan het halal zwemmen aan te kaarten bij de gemeente Breda of de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Maar ik ben bereid het gesprek aan te gaan indien hier bij deze partijen behoefte aan bestaat", aldus Asscher.