Hamist Asadour  op de bruiloft met het bewuste handtasje
Volledig scherm
Hamist Asadour op de bruiloft met het bewuste handtasje © ED

Handtasje aangezien voor boksbeugel op Eindhoven Airport: boete en vlucht gemist

EINDHOVEN - Het was een onschuldig tasje met een handvat in de vorm van een kroontje. Óf een boksbeugel, zoals de marechaussee op Eindhoven Airport vond. De gevolgen waren fors, want de eigenaresse miste daardoor haar vlucht naar Stockholm.

Ze is very angry, vertelt Hamist Asadour aan de telefoon vanuit Scandinavië. Door streng optreden van de marechaussee misten de Zweedse en drie van haar familieleden vorig week de terugvlucht naar Stockholm. En dat allemaal vanwege een onschuldig handtasje. Asadour was vanuit Zweden overgekomen voor een bruiloft in Duitsland. Vanuit Stockholm vlogen ze naar Eindhoven om het laatste stukje van de reis per auto af te leggen. Een reis zonder problemen. Die waren er op de terugweg, vorige week maandag, des te meer.

Boete

Toegegeven, het Zweedse kwartet was nog maar net op tijd voor de vlucht. Normaal gesproken zou dat geen probleem zijn. Maar nu werd Asadour bij de controle op het vliegveld tegengehouden om haar handtasje. Vanwege de gelijkenis met een wapen. „Ze vonden het lijken op een boksbeugel”, vertelt Asadour. De marechaussee nam niet alleen haar tas in beslag, maar maakte ook een proces-verbaal op en schreef een boete uit. 300 euro moest ze eigenlijk betalen. ,,Uiteindelijk hebben ze er 150 euro van gemaakt, omdat ik nog jong was.”

Het bewuste handtasje waarvan de marechaussee vond dat het op een boksbeugel leek.
Volledig scherm
Het bewuste handtasje waarvan de marechaussee vond dat het op een boksbeugel leek. © ED

Maar de échte pijn is dan al veroorzaakt. Door het oponthoud van meer dan een halfuur miste Asadour haar vlucht. Hetzelfde gold voor haar ouders en tante, die op haar hadden gewacht in een poging haar te helpen. Ze waren genoodzaakt een dag later een nieuwe vlucht te boeken vanuit Schiphol. Het ticket kostte ongeveer 200 euro. Naar het geld van de gemiste vlucht kunnen de vier fluiten.

Kroontje

Asadour is dan ook boos. „Ik ben vorig jaar nog met dat handtasje in Nederland geweest en toen was het geen enkel probleem. Ook deze keer hebben ze er op de heenweg niks van gezegd. Maar op de terugweg krijg ik ineens een boete. En waarvoor? Voor een handtasje. Dat handvat stelt een kroontje voor, geen boksbeugel.”

Quote

Ik ben vorig jaar nog met dat handtasje in Nederland geweest en toen was het geen enkel probleem

Hamist Asadour

Vorig jaar gebeurde overigens hetzelfde toen een Belgische vrouw  een soortgelijk handtasje  van topontwerper Alexander McQueen (waarde: 1900 euro) moest inleveren op de luchthaven in Eindhoven.  „In algemene zin kan ik zeggen dat iets wat strafbaar is, in beslag wordt genomen”, reageert een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. „En je kunt je voorstellen dat ze daarbij op een luchthaven misschien net wat strenger zijn dan ergens anders. Boksbeugels zijn strafbaar, ook al zitten ze aan een ander voorwerp vast. En daar hoort dan ook een boete bij.”

  1. Coronanieuws samengevat: dit gebeurde er dinsdag in Brabant
    PREMIUM
    Overzicht

    Corona­nieuws samengevat: dit gebeurde er dinsdag in Brabant

    Er lijkt voorzichtig een positieve ontwikkeling over het coronavirus te melden: Brabant lijkt over de piek van het aantal ziekenhuisopnamen heen. Wel komt nog altijd meer dan een kwart van de besmette Nederlanders uit Brabant. Ook komt er steun voor bedrijven door de overheid. Vanavond gaf minister-president Rutte een persconferentie over de coronamaatregelen, die zijn verlengd tot en met 28 april. Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws vind je hieronder.