Volledig scherm

Hedgefund zuigt Brabantse afvalverwerker Attero leeg

BREDA - Geld dat door afvalverwerker Attero bestemd was voor de sanering van stortplaatsen, is als dividend uitgekeerd aan het in Bussum gevestigde investeringsfonds Waterland.

Dat hegdefund heeft Attero, voorheen Essent Milieu, vorig jaar gekocht van een aantal gemeenten en provincies, waaronder Noord-Brabant.

183 miljoen euro
Het gaat om een bedrag van 183 miljoen euro, die Waterland aan zichzelf uitkeert als dividend, zo heeft De Telegraaf ontdekt na het lezen van de jaarrekening en gesprekken met betrokkenen. Een belangrijk deel van die miljoenen was bestemd voor het schoonmaken van stortplaatsen.

Investeringsfondsen zoals Waterland zijn de laatste tijd vaker negatief in het nieuws. Ze worden als 'sprinkhanen' betiteld. Eerder waren V&D, NRC Media en kinderopvang Estro het slachtoffer van dit soort fondsen.

Schending contract
​Attero was de laatste jaren ook vaak in het nieuws. Dat was vanwege een miljoenenclaim die het bedrijf heeft weggelegd bij een aantal Brabantse gemeenten. Die hebben in de jaren 2011 tot en met 2014 minder restafval aangeleverd hebben dan contractueel is vastgelegd. Dat is omdat inwoners hun afval beter scheiden.

Attero beschouwt dit als een schending van het contract en het wil geld zien. Maar volgens de Vereniging van Contractanten Afvalsturing Brabant (VvC), waarin de gemeenten zijn verenigd, heeft Attero onvoldoende aangetoond dat er schade is geleden door de verminderde hoeveelheid afval. De gemeenten weigeren dan ook te betalen. De zaak ligt nu bij het Nederlands Arbitrage Instituut.

  1. Brabants nieuws van zaterdag | Demonstraties tegen racisme in Tilburg en Eindhoven - Duizenden nertsen vergast in de Peel
    PREMIUM

    Brabants nieuws van zaterdag | Demonstra­ties tegen racisme in Tilburg en Eindhoven - Duizenden nertsen vergast in de Peel

    Black Lives Matter: In Tilburg en Eindhoven waren vanmiddag demonstraties tegen racisme. Bij een nertsenbedrijf in Deurne is vanochtend een begin gemaakt met het ruimen van dieren nadat er corona was vastgesteld en we maakten een reconstructie van hoe het verwoestende coronavirus de afgelopen 100 dagen toesloeg in Brabant. Dit en meer nieuws lees je terug in het nieuwsoverzicht van zaterdag.