Heerlijk, het regent! Let wel op gladde wegen, vallende takken en saharazand

Rond middernacht begon het dan eindelijk: het regende. En goed ook, op sommige plaatsen in Brabant. Heerlijk voor de boeren en hun gewassen en waarschijnlijk ook dol fijn voor menig achtertuin. Maar omdat het zo lang droog is geweest, kan er wel wat gevaar ontstaan. 

Het is hoe dan ook oppassen voor de onweersbuien die passeren. Mogelijk vallen daaruit ook grote hagelstenen. Waar die precies neerkomen is nog afwachten. De kans is groot dat die buien zeer lokaal vallen. 

Spekgladde wegen

Waar buien vallen zijn de wegen waarschijnlijk spekglad. Er druppelt altijd wel wat olie van auto's op het wegdek, maar in een normale periode spoelt dat bij tijds weg. Nu ligt er echter een flink laagje, waar je bij droog weer nauwelijks last van hebt. Maar als het eenmaal nat wordt, en de olie drijft op het water, worden de wegen gevaarlijk glad. 

De Verkeersinformatiedienst waarschuwt weggebruikers dan ook om, zeker tijdens de eerste bui, goed op te letten. Vooral als het zachtjes regent ontstaat de zogenaamde zomergladheid. Als het hard regent, spoelt het vuil snel weg. 

Wie dinsdagnacht, of tijdens de voorspelde regenbuien op woensdag de weg op gaat, kan het beste wat afstand houden. Net als bij gladheid door ijzel eigenlijk. 

Afgebroken takken

De bomen die de droogte hebben overleefd zullen smullen van de buien. Veel bomen zijn de afgelopen weken echter al deels of helemaal gestorven door een watertekort. Dode of afgestoten takken hangen vaak nog aan de stam, maar kunnen met een beetje regen plotseling zo zwaar worden, dat ze naar beneden vallen. 

Blijf dus uit het bos en kijk even omhoog als je een rij bomen passeert, is het advies. 

Saharazand

Na de lange tijd in de stoffige buitenlucht kan menig auto wel een regenbui gebruiken. Het is echter maar de vraag of je vierwieler er schoon van wordt. In de lucht zweeft op dit moment meer dan 10.000 ton Saharazand, dat over is gekomen uit Noord-Afrika. Dat is te vergelijken met 500 volle vrachtwagens aan zand, meldt het ANP. Als daar een flinke regenbui doorheen komt, daalt het zand neer. Dat zorgt voor een stoffig laagje. 

Wateroverlast

In België, waar de bui eerst overheen trok, zorgde het weer op sommige plaatsen voor wateroverlast. De droge grond kan natuurlijk wel wat water gebruiken, maar veel regen in één keer gaat ook weer niet. Heb je een kelder die gemakkelijk onderloopt? Zet dan wat spulletjes hoog en droog. En vergeet ook niet een rondje door je achtertuin te maken. Zijn alle zomerspullen goed opgeborgen? 

Volledig scherm
De buien boven Nederland om 23.30 uur. © Weeplaza