Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © ANP

Heerlijk weer met Pasen in Brabant, maar RIVM waarschuwt: zoek de schaduw op

Velen verheugen zich op het mooie weer in Brabant met de paasdagen, maar al die zon kent ook een keerzijde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het er niet voor de volle honderd procent op en waarschuwt.

De huid is op dit moment namelijk nog niet aan de zon gewend en verbrandt dus sneller. Dit kan huidkanker veroorzaken, waarschuwt het instituut. ,,Geniet. Maar verbrand niet”, raadt het iedereen aan die naar buiten gaat, bijvoorbeeld naar evenementen als Paaspop in Schijndel.

UV-straling

,,Een beetje uv-straling van de zon is goed voor je, want het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Te veel uv-straling is niet goed: je huid verbrandt en veroudert sneller. Ook kan uv-straling bijdragen aan staar. Op de lange termijn is zonverbranding de belangrijkste oorzaak van huidkanker”, benadrukt het RIVM.

Brabant

Aan zon in ieder geval geen gebrek. In de regio's Den Bosch en Eindhoven wordt tijdens Pasen een temperatuur van 26 graden verwacht, in Tilburg 25 en rondom Breda en Roosendaal 24 graden.

Het instituut heeft verschillende tips op de eigen site gezet. ,,Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Bedek de huid met kleding en draag een pet of zonnebril. Smeer de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met minstens factor 15. Besteed extra aandacht aan het beschermen van (jonge) kinderen tegen uv.”

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.