Heksenboom Bladel verslaat Rotterdamse concurrent in wedstrijd ‘Boom van het Jaar’

VIDEOLEERSUM - De Heksenboom van Zwarte Kaat in Bladel mag zich landelijk Boom van het Jaar noemen. De Brabantse nominatie voor de wedstrijd haalde 9840 stemmen. Daarmee kwam ze 628 stemmen hoger uit dan de nummer twee, de Lijnbaanplataan in Rotterdam.

De wedstrijd werd georganiseerd door het SBNL Natuurfonds in Leersum. Het was voor de tweede keer dat de wedstrijd gehouden werd. 

Gedurende de verkiezing bleek al snel dat het een strijd tussen Bladel en Rotterdam ging worden. Er werd regelmatig stuivertje gewisseld. Dat bleef tot het einde doorgaan: dan stond Bladel weer bovenaan, dan weer Rotterdam. Tot op de laatste dag bleef het spannend. Uiteindelijk ging Brabant er met de winst vandoor. 

Het is voor de tweede keer dat de winnaar een Brabantse boom betreft. Vorig jaar won namelijk de troeteleik op de A58 bij Breda. 

In totaal brachten 21.095 mensen een stem uit. Vorig jaar waren dat er nog maar 11.000. De Heksenboom gaat Nederland begin volgend jaar vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing.   

Volledig scherm
De winnende ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ in Bladel. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 2. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.