Volledig scherm
© Thinkstock

Helft Brabantse gemeenten rekent ook in 2016 geen hondenbelasting

DEN BOSCH - Hondenbaasjes hoeven in ongeveer de helft van de Brabantse gemeenten geen hondenbelasting te betalen. Van de 66 gemeenten heft iets minder dan de helft (32) geen hondenbelasting. Dat blijkt uit een onderzoek van Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) dat vrijdag gepubliceerd is.

Volgens dat onderzoek is de hondenbelasting voor één hond gemiddeld met 9,9 procent afgenomen ten opzicht van 2015. Nu kost het huisdier gemiddeld 56,16 euro belasting per jaar. Daarbij zijn de gemeentes zonder hondenbelasting ook meegerekend. Laat je die buiten beschouwing en bekijk je enkel de cijfers van de gemeenten met hondenbelasting, dan ligt het gemiddelde tarief op 77,18 euro. Dit jaar wordt er in twee derde van de Nederlandse gemeenten wel hondenbelasting gerekend. In Brabant ligt dat percentage lager en is het net iets meer dan de helft.

Hondeneigenaren die in Tilburg wonen, zijn het duurste uit. Zij moeten dit jaar 103,18 euro voor één hond betalen. De gemeente wordt gevolgd door Breda (100,20 euro) en Den Bosch (80,52 euro). De enige Brabantse gemeente die de belasting dit jaar afschafte, was Drimmelen. Daar kostte een hond vorig jaar nog 34,20 euro. Gemiddeld ligt het tarief in Brabantse gemeentes met hondenbelasting op 60,70 euro.

Bekijk onderstaande kaart om te zien hoe de hondenbelasting in uw gemeente is veranderd