Volledig scherm
stockpzc stockadr leger defensie militair militairen © Thinkstock

‘Helft slaapbarakken militairen niet brandveilig: ook in Woensdrecht, Vught en Eindhoven’

Duizenden militairen slapen in Nederland in barakken die niet brandveilig zijn. Het gaat onder andere om barakken in Woensdrecht, Roosendaal, Breda, Gilze en Rijen, Vught, Volkel en Eindhoven. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Van de in totaal 330 zogeheten legeringsgebouwen in Nederland zijn er 154 niet veilig genoeg bij brand, blijkt uit een inventarisatie van RTL.

Brandwachten

Aan het eind van dit jaar zouden er 65 van die 154 wel veilig zijn, de rest volgt volgend jaar. Tot die tijd zet Defensie ‘brandwachten’ in, om in geval van nood te voorkomen dat militairen overvallen worden door brand. Dat schreef Defensie-staatssecretaris Barbara Visser (VVD) eind april aan de Tweede Kamer.

,,Het is heel raar dat je zo veel geld moet investeren om de veiligheid van mensen te waarborgen”, reageert Jean Debie, voorzitter van Vakbond Burgers en Militairen (VBM), over het inhuren van brandwachten omdat de barakken zelf niet veilig genoeg zijn. ,,Defensie had dit probleem natuurlijk veel eerder kunnen en moeten oplossen.” Sinds 2014 is bekend dat de brandveiligheid niet op orde is en dat het nog niet geregeld is, is ‘onacceptabel’, aldus Debie.

Onveilige slaapbarakken

Het gaat om de slaapbarakken op grote kazernes zoals in Assen, Den Helder, Havelte, Schaarsbergen en Gilze-Rijen. Deze vallen onder toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), maar dat geldt niet voor alle kazernes. In sommige gevallen is de gemeente waar de kazerne staat verantwoordelijk voor het toezicht. Hier gaat het om nog eens 58 gebouwen bij 18 kazernes in onder meer Breda, Rotterdam en Zeist. In het Caribisch gebied en in Duitsland zijn in totaal 31 gebouwen niet veilig genoeg.

Op deze kaart is te zien welke barakken in het land onveilig zijn.

Debie krijgt bijval van Annemarie Snels, voorzitter van defensievakbond AFMP. ,,Méér urgentie bij de leiding om die situatie te verbeteren zou op zijn plaats zijn. Dat verdíenen mensen niet alleen, daar hebben ze wat mij betreft gewoon récht op”, laat Snels weten aan RTL Nieuws. ,,Ik betreur het dat Defensie geen topprioriteit geeft aan de veiligheid van haar eigen mensen.”

Wat de situatie in haar ogen nog erger maakt, is dat veel militairen geen andere keuze hebben. ,,Veel militairen zijn noodgedwongen ‘binnenslapers’, dat betekent dat zij zo’n vier dagen per week op de kazerne verblijven. Dan verdien je een goede én veilige slaapplek die aan alle eisen voldoet”, zegt Snels. 

 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 2. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.