Volledig scherm
Patrick van Hoof met zijn dochters Julie (l) en Nine. © Bert Jansen

Helmondse cursus vlechten voor vaders nu landelijke hit

HELMOND - Het begon als spontane cursus voor papa's die zich 's ochtends geen raad weten met hun dochter's haar. De workshop van Patrick van Hoof werd een mediahit en krijgt nu een vervolg in 75 kapsalons.

Een paardenvlecht, een visgraatvlecht, haar insteken, haar opsteken: Patrick van Hoof draait er zijn hand niet meer voor om. Elke woensdagochtend, vlak voordat hij zijn dochters naar school brengt, slingert hij hun haardos in model. Misschien is de Helmonder soms zelfs iets te enthousiast: "Een van mijn dochters zei laatst: 'Papa, jij wil alleen nog maar vlechten, maar ik wil mijn haar gewoon in een staart'", Van Hoof lacht hard. "Geweldig, toch?"

Enorme vlucht
De gescheiden Helmonder komt namelijk van het andere uiterste. Vorig jaar december regelde hij bij een kapsalon nog spontaan een cursus voor vlechtende vaders omdat hij zelf 'helemaal niks kon' met de kapsels van zijn kroost. Diezelfde cursus heeft in tien maanden tijd een enorme vlucht genomen. Eind dit jaar kunnen papa's in het héle land namelijk leren hoe ze een paarden- of visgraatvlecht aanleggen.

Zomeritem
Het begon dus allemaal met die cursus in Mierlo-Hout. Die zat meteen vol. Hetzelfde gold voor de drie daaropvolgende workshops. Vier workshops in Mierlo: ook vol. Ondertussen wist de landelijk media hem massaal te vinden. RTL Nieuws, het Jeugdjournaal, Radio 538, Nu.nl , Metro: ze stonden allemaal op de stoep. Maar de echte klapper kwam met de zomercolumn van het NOS Journaal. Van Hoof: "Het item werd dik twee miljoen keer bekeken. Het was het best bekeken zomeritem. Je zag op Facebook ook allemaal mannen elkaar erop wijzen. Zo van: is dit niks voor jou?"

Actie
Het bracht hem op het idee om de cursus door heel het land te gaan houden. Dat gaat nu gebeuren met hulp van Team Kappers, een landelijke keten met 75 salons in Nederland. Volgende maand wordt de actie, waarvan een deel van de opbrengst naar de stichting Het Vergeten Kind gaat, in alle zaken van de Team Kappers.