Volledig scherm
PREMIUM
Henri Swinkels poseert in de huiskamer van zijn Vughtse jaren 30-huis. Achter hem een schilderij van Jan Hein Arens, dat speciaal voor hem gemaakt is. © Dolph Cantrijn

Henri Swinkels was vier jaar gedeputeerde zonder stropdas: ‘Ik voelde me gewoon prettiger zonder’

VUGHT - Hij noemt zichzelf een ‘vierjaarsvlieg’, verwijzend naar de vluchtigheid van het politieke bestaan. Henri Swinkels (SP) is gedeputeerde af. De Vughtenaar (55) had er graag een bestuursperiode aan vastgeplakt, hij was nog niet klaar in het provinciehuis. Een gesprek over stropdassen, opsmuk en zijn nalatenschap.

Quote

Ik zag mezelf altijd als volksverte­gen­woor­di­ger, niet als bestuurder

Henri Swinkels, Oud-gedeputeerde

Alsof hij erop gewacht heeft. Op de eerste dag van zijn nieuwe leven als voormalig gedeputeerde deelde Henri Swinkels direct een gepeperde boodschap via de sociale media. Hij gebruikte grote woorden. Noemde politieke stroming neoliberalisme ‘pocherig’ en ‘ballerig’, een ‘vals liedje’. ,,Ik zit me af te vragen of ik het me vanuit een grotere vrijheid gepermitteerd heb om het op te schrijven”, zegt hij, om na een kleine pauze zelf het antwoord te geven. ,,Het is niet bewust, maar misschien speelt het wel een rol.”